Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde tavukçuluğun teknik ve ekonomik yönden irdelenmesi
Study about technical and economic aspects of North Cyprus Poultry
  1. Tez No: 276182
  2. Yazar: AYŞEN BULANCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGE ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Zooloji, Agriculture, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: KKTC tavukçuluk sektörü, broiler, yumurtacı, işletme, yetiştiricilik, kümesler, pazarlama, TRNC poultry sector, broiler, layer, enterprise, breeding, poultry houses, marketing
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu tezde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki tavukçuluk işletmeleri hakkında genel bilgiler saptanmış, yetiştirilen tavuk ırkları belirlenmiş, tavuk yetiştiricilerinin yetiştirme pratikleri ile besleme düzeni, sağlık koruma ve barındırma durumları incelenmiş, tavukçuluktan elde edilen ürünlerin fiyat ve piyasaya arz ediliş şekilleri, işletmelerin üretim ve satışa ilişkin sorunları ve ilerisi için belirledikleri hedefler saptanmış ve elde edilen veriler ışığında az da olsa sorunlara öneriler sunulmaya çalışılmıştır.Ticari işletmelerdeki kanatlı hayan varlığının 2009 yılı itibarıyle 11.039.400 adet ve işletmelerin yasal durumunun şirket olduğu saptanmıştır. İşletmelerin %95.02'si Lefkoşa Bölgesi'ndedir. Kümeslerin uzunluğunun 30m-150m arasında, genişliğinin 10-13m arasında ve yüksekliğinin 2.5-4.5m arasında değiştiği tespit edilmiştir. Kümeslerin % 78.81'i doğu-batı istikametindedir. Broiler kümeslerinde genelde 23-24 saat, yumurtacı kümeslerde 8 saat ile 16.5 saat arasında; aydınlatma programı uygulanmaktadır. Broiler işletmelerinde Ross 308, yumurtacı işletmelerde Nick-Isa Brown ve Lohman Brown genotipleri kullanılmaktadır.İşletme sahiplerinin temel problemleri yüksek yem girdileri, elektrik, su ve finansman sorunlarıdır. Tavkçuluk sektöründe sorunlarına çözüm bulmak için, yetiştiricilerin kendi aralarında ve konuyla ilgili devlet kuruluşları düzeyinde teknik ve ekonomik bir organizasyona ihtiyacı vardır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, general information about poultry enterprises, genotypes, breeding and feeding technics, health care, sanitation, technical and structural characteristics of poultry houses, marketing patterns has been studied. The problems and goals for the future of producers about production and marketing were determined and tried to suggest solutions for their problems.Total poultry existance of 2009 is 11.039.400 hen and legal status of enterprises are company. 95.02 % of enterprises are located at Nicosia Region. The lenght, width and height of poultry houses are between 30m-150m, 10m-13m and 2.5m-4.5m respectively. 78.81 % of poultry houses are located at east-west position. Lighting program is 23L:1D at broilers and 8-16.5 hours lighting at layer houses. Ross 308 genotypes have been using at broiler and Nick-Isa Brown and Lohman Brown genotypes have been using at layer enterprises.The main problems of enterprise owners are high feed inputs, electric, water and financial problems. To solve the problems of breeders; it should have settled an organization which based on technic and economic among producers themselves and state foundations related to the animal production.