Su iletim hatları basınç bilgilerinin deneysel bir ortamda kablosuz sensör ağı ile toplanması
Gathering pressure data of watering pipelines in experimental envoirment using wireless sensor networks
- Tez No: 276251
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RADOSVETA SOKULLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz sensör ağları, su iletim hattı, TelosB, TinyOS, basınç algılayıcı, Wireless sensor network, water pipeline, TelosB, TinyOS, pressure sensor
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Günümüzde su kaynaklarının doğru ve verimli bir şekilde kullanılması önemli hale gelmiştir. Mevcut sulama şebekelerinde manometre kullanılmadığı için sistemin çalışması hakkında herhangi bir bilgiye sahip olunmaz.Çalışmamızın amacı düşük güç tüketimine sahip kablosuz sensör düğümleri kullanarak su iletim hatlarından basınç bilgisini toplamak ve bu bilginin kontrol sistemleri tarafından kullanılabilir hale getirilmesini sağlamaktır.Gerçek bir sulama şebekesinde çalışma imkanı olmadığıdan deneyler için küçük çaplı bir şebeke oluşturulmuştur. Sulama şebekesi projesine göre gerekli yerlere basınç algılayıcıları yerleştirilerek bunların birbirleriyle belirlenen bir kablosuz ağ protokolü yardımıyla haberleşmesi sağlanmıştır. TelosB kullanarak yerleştirilen basınç algılayıcıları sayesinde sistemin anlık çalışması gözlemlenmiştir. Kablosuz ağ yapısının seçilmesinin nedeni herhangi bir kablolamaya ihtiyaç duymadığı için mevcut sistemlere uygulanması kolay olmaktadır. Bölgemizde sulama mevsiminin ortalama 6 ay sürdüğü düşünülürse mevsim başında yapılacak bir bakımla mevsim boyu sorunsuz kullanım sağlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
Efficient and accurate use of water resources has become very significant especially in recent time due to the global warming issues. Least but not last, the watering pipelines used in argriculture fields are to be controlled according to their water use. If pressure sensors are used in the existing pipelines of watering systems data can be gathered about the operation of the system.The aim of our study is to gather pressure data of watering pipelines in an experimental environment using a low power Wireless Sensor Network (WSN) and show how this information can be used by a control system.In our work, a small sized experimental pipeline system is implemented, in which the pressure sensors are be placed at carefully selected points. In the real time prototype of our system, the TelosB motes, integrated with the pressure sensors, communicate with each other and also with the base station according to the basic wireless network protocol designed. In our study, the reason to choose a WSN as an infrastructure is to let the system work without the need of extra cabling. Such a system incorporates both efficiency and flexibility, and provides the farmers with an automatic controlled watering system based on the sensor data.