A case study ISO 14001 and OHSAS 18001 applications for an industrial plant produced composite samples
ISO 14001 ve OHSAS 18001 uygulamalarının kompozit örnek üreten bir sanayi tesisinde uygulanması
- Tez No: 276571
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE FİLİBELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: ISO 14001, OHSAS 18001, daha temiz üretim, sağlık ve güvenlik, yönetim, çevre, risk değerlendirmesi, dokümantasyon, maddeler, yöntemler, üretim, atık, ölçüm, ISO 14001, OHSAS 18001, cleaner production, health and safety, management, environment, risk assessment, documentation, materials, methods, manufacturing, waste, measurement
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
ISO 14001 ve OHSAS 18001 standartları hem şirketler hem de çalışanlar için oldukça önemlidir. Hem ISO 14001 hem de OHSAS 18001 beraberinde birçok avantaj getirdiğinden kurumlar ve çalışanlar için vazgeçilmezdir. Şirketler dünyaca ünlü bu iki standardı uyguladığında daha fazla itibar sahibi olurlar. Diğer yandan, çalışanlar sağlıklı ve güvenli iş alanlarında çalışırlar ve herhangi ani ve talihsiz bir iş kazasına karşı korunurlar. Bu çalışmada ISO 14001 ve OHSAS 18001 standartlarının detayları gösterilmiş ve analiz edilmiştir. Şirketlerde çevrenin, güvenliğin ve sağlığın önemini göstermek için bu iki önemli kurallar bütününü inceledik.Tezde birçok ülkeden örnekler verilmiştir. Bundaki amaç is ISO 14001 ve OHSAS 18001 standartlarının uygulanabilirliği hakkında yeterli bilgiyi vermektir. Bu örneklerden, bu standartları uygulayan şirketlerin mesleki kazaların ve mesleki hastalıkların azalması ve şirket saygınlığının artması vs yönlerinden faydalarını görmekte olduğu apaçık görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ISO 14001 and OHSAS 18001 standards are very important for both companies and employees. Both ISO 14001 and OHSAS 18001 are indispensible for organizations and employees as they bring many advantages with them. The companies become more prestigious as they implement these two world wide known standards. On the other hand, employees work in a healthy and safe environment and they are protected against any sudden and unfortunate occupational accident. Details of ISO 14001 and OHSAS 18001 are shown and analyzed. We examined these two important bodies of standards to show the importance of environment, safety and health in companies.There are many examples from different countries in the thesis. The purpose of this is to provide adequate information about the applicability of ISO 14001 and OHSAS 18001. In these examples, it is clearly seen that every company which implement these standards see the benefits in terms of lowering occupational accidents and occupational illnesses, and increasing company?s prestige, etc.