Akıllı cephe tasarım ilkeleri ve uygulama örneklerinin incelenmesi
Design principles of intelligent building skins and the examination of their application samples
  1. Tez No: 276724
  2. Yazar: BANU ERTURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji etkin tasarım, akıllı cephe, çift kabuk cephe, Energy efficient design, intelligent building skins, double skin facade
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 422
Özet
Geçmişte yaşanmış enerji krizleri, nüfus artışı, yoğun kentleşme, çevre kirliliği gibi birçok neden tükenebilir enerji kaynaklarının (fosil enerji kaynakları) akıllıca kullanımı ve bu kaynaklar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmanın gerekliliğini gündeme getirmiştir. Dünyada kullanılan toplam enerjinin büyük bir miktarının yapılarda kullanıldığı gerçeği, tasarımcıları daha az enerji tüketmeyi ve yenilenebilir enerji kaynaklarından maksimum düzeyde faydalanmayı sağlayan akıllı cephe tasarımına yönlendirmektedir.Bu bağlamda hedefi, aynı kalitede konfor şartlarının, kalitesi düşürülmeden, daha az enerji kullanılarak sağlamak ve aynı zamanda enerji üretmek olabilen akıllı yapı kabuklarının dünya üzerindeki uygulamaları gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, akıllı cephelerin daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve bu konuda daha sonra yapılacak olan çalışmalara yol göstermesi için kaynak oluşturmaktır. Çalışma 8 ana başlıktan oluşmaktadır.Birinci bölümde; araştırmanın ortaya çıkış nedeni, ulaşılmak istenen sonuçlar, çalışmanın kapsamı ve çalışmada izlenen yöntemler incelenmiştir. İkinci bölümde; akıllı cepheleri ortaya çıkaran fikir ve kavramlar incelenerek akıllı cepheler tanımlanmış ve tarihsel gelişimi incelenmiştir. Üçüncü bölümde; akıllı cephe tasarımını etkileyen parametrelerin neler olduğu açıklanmıştır. Dördüncü bölümde; akıllı cephelerin sınıflandırılması ve akıllı cephe çeşitleri incelenmiştir. Beşinci bölümde; akıllı cepheleri oluşturan bileşenler ve binalarda akıllılığı sağlayan yapı malzemeleri incelenmiştir. Altıncı bölümde; dünya üzerinde uygulanmış akıllı cephe örnekleri incelenmiştir. Yedinci bölümde; altıncı bölümde incelenmiş olan örnekler tablolar ve grafiklerle değerlendirilerek yurt içindeki ve yurt dışındaki uygulamalar karşılaştırılmıştır. Sekizinci bölümde ise; Akıllı cephelerin avantaj ve dezavantajları anlatılarak akıllı cephelerin uygulanabilirliği ve gelişimi üzerine bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Because of several reasons such as energy crises in the past , population growth, dense urbanization and environmental pollution, reasonable use of depletable energy sources (fosil energy sources) and the need to use renewable enery sources instead have become important issues. The fact that most of energy sources used in the world is consumed in buildingss has lead designers to consume less energy and design intelligent building skins which enable them to make maximum use of renewable energy sources.In this sense, the targets of intelligent building skins are to achieve the same conditions of comfort by using less energy but without reducing the quality and also to produce energy. Therefore, the number of applications of intelligent building skins has increased all around the world. The purpose of this study is to make intelligent building skins known clearly and to form guidance for the future studies on the same issue . This study consists of 8 main chapters.In the first chapter, the reason behind this study, the results aimed to be achieved, the content and methods which are followed have been examined. The second chapter focuses on the ideas and the concepts which helped intelligent building skins to be produced and the definition and historical evolution of intelligent building skins. In the third chapter, the parameters which influence the design of intelligent skins are analyzed. In the fouth chapter the clasification of intelligent building skins is given and the types of intelligent skins are examined. The fifth chapter includes the examination of the components of intelligent skins and building materials that provide intelligence in buildings. In the sixth chapter , samples of intelligent skins are inspected. In the seventh chapter the samples examined in the previous chapter are evaluated by the help of charts and graphics and the applications in Turkey and other countries are compared. The last chapter aims to clarify the advantages and disadvantages of intelligent skins and make an evaluation of the practicability and development of intelligent building skins.