Mimari formda boşluğun keşfi
Discovering the void concept in architectural form
- Tez No: 276744
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN KULOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Form, Mekân, Boşluk, Mimari Form ve Boşluk, Form, Space, Void, Architectural Form and Void
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Tezin amacı boşluk kavramının mimari form üzerinde yarattığı etkileri incelemektir. Çalışmada, formda yaratılan boşluklar tez kapsamında oluşturulan bir sisteme göre sınıflanmakta, benzerlikler, farklılıklar ortaya konulmaktadır. Form ve mekân açısından etkileriyle incelenen ?Boşluk? kavramı, aynı zamanda tasarımcıların kavramı zaman içerisindeki yorumlamaları ile yani zaman içerisindeki değişimiyle de ele alınmaktadır. Bu etkiler, boşluğun forma olan etkisi aynı zamanda da, iç mekân, dış mekân ve kentsel mekâna katkısı açısından da çeşitli örnekler üzerinde tablolarla sorgulanmaktadır.Bunun için öncelikle mekân ve boşluk kavramları çeşitli açılardan incelenmiş, bu bilgiler doğrultusunda ?Boşluk? kavramını en iyi yansıtan örnekler araştırılmış ve tablolar hazırlanmıştır. Taranan yaklaşık 500 örnek üzerinden, 100 yapı seçilerek, belirlenen kavramlarca incelemeler yapılmıştır. Elde edilen bilgiler sonucunda boşluğun form üzerindeki etkisi sınıflandırılmış ve tablolarla görselleştirilmiştir.İlk bölümde form-mekân-boşluk bağlamında genel bilgiler verilmiş, ikinci ve üçüncü bölümlerde yapılan çalışmalar ve analiz tabloları belirtilmiş, bunun sonucunda elde edilen bulgular sunulmuştur. Dördüncü bölümde ulaşılan bilgiler ışığında varılan sonuçlar irdelenmiş, beşinci bölümde sonuçlar ve önerilere yer verilirken, altıncı bölüm referanslardan oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
The major aim of the thesis is to research the resultant effects on the architectural form. In the study, classified according to form, a system that created void in the scope of the thesis, the similarities, differences have been revealed. Examined the effects of“void”concept, in terms of form and space, as well as designers interpret the concept over time, it also discusses the change in time. The effects of void on the form, at the same time these effects examined on the tables of the various samples, according to contribution on the interior space, external space and urban space .Firstly, the concept of space and void analysis according to diffirent perspectives. In these study, the best example of the reflected void concept were examined and analyzed.100 sample were elected in 500 examined sample and these sample were analysed according to determined concepts. As a result of the obtained information the effects of void on the form were classified and visualized as the table. This void classification formed at the conceptual level and functional level.In the first chapter are defined scope of the study and theoretical information as form-space-void concept. Then in the second and third chapter are formed studies and analysis. In the fourth chapter, findings and examine from findings obtained. In the fifth chapter is results and recommendations. Finally in the sixth chapter are formed references.