Türk sinemasında bir oyunculuk analizi: Şener şen örneği
An analysis of acting in Turkish cinema: An example of Şener Şen'
- Tez No: 277225
- Danışmanlar: PROF. DR. H.HALE KÜNÜÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Oyunculuk, Türk Sinemasında Oyunculuk, Karakter Oyunculuğu, Oyunculuğun Doğası Modeli, Şener Şen, Acting, Cinema Acting, Character Acting, Nature of Acting Model, Şener Şen
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Türk sinemasının başarılı karakter oyuncularından Şener Şen'in oyunculuğunun Stanislavski'nin ?Sistem? ve Strasberg'in ?Metot? oyunculuğu yöntemlerinden temellenen ?Oyunculuğun Doğası? adlı modelle incelenerek, bu modelde yer alan öğelerin yer alıp almadığının, yer alıyorsa bu unsurların oyuncunun canlandırdığı karakterin gerçekliğini ve inanılırlığını sağlamada ki yerinin ortaya konması amaçlanmaktadır.Karakter oyuncularının değişik özellikteki karakterleri farklı kimliklere girerek kişilendirdiklerini varsayan bu çalışmada oyuncunun başrol oynadığı filmlerden fedakâr, kurtarıcı, yalnız insan teması içeren filmler olan Muhsin Bey, Eşkıya, Gönül Yarası ve Kabadayı filmlerinden seçilen sahneler ?Oyunculuğun Doğası? adlı model ile çözümlenmiştir. Bu çalışma ile ?Oyunculuğun Doğası? adlı model ilk kez kullanılmış ve Türk sinemasın da ilk kez tek erkek başrol ve karakter oyuncusunun oyunculuğu analiz edilmiştir.Yapılan çözümlemeler sonucunda; oyunculuğun doğasına uygun oyunculuk sergileyen Şener Şen'in farklı rollerde farklı oyunculuklar sergileyebildiği, ancak kendi oyunculuğunun yanı sıra sinemasal anlatımlardan kaynaklı sorunlara bağlı olarak oyunculuğun inandırıcılığının ya da gerçekliğinin bozulduğu görülmüştür.?Oyunculuğun Doğası? adlı modelle yapılan çözümleme sonucunda bir oyunculuk kuramı esas alınarak sinema oyunculuğunun çözümlenebileceği görülmüş ve bu kuramın dayandığı gerçekçi oyunculuk anlayışının sinema oyunculuğu içinde geçerli olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate Şener Şen?s acting, one of successful character actors of Turkish cinema, via the model named `Nature of Acting? based on acting methods of Stanislavski?s `System? and Strasberg?s `Method? and to investigate whether the components in this model are placed or not, and if placed, to show the importance of these components in providing reality and credibility to actor?s characters.In this study which supposes that character actors personify characters with various identities by identifying theirselves in different identities, the scenes which were chosen from the films actor played leading roles; Muhsin Bey, Eşkıya, Gönül Yarası and Kabadayı which include themes of self-sacrifice, savior, isolated person are analyzed by the model named `Nature of Acting?. By this study, the model `Nature of Acting? is used for the first time and also the acting of a leading actor and a character actor in Turkish cinema is analyzed for the first time.In the phase of outcome of the analyses, the ability of Şener Şen who displays acting appropriate for nature the of acting, in displaying acting variously in different roles is seen, however, it is observed that reality or credibility of his acting being flustered and this stems from besides his acting, the problems of cinematographic expressions.As a result of the analysis made by using the model `Nature of Acting?, it is observed that it is possible to analyze cinema acting based on an acting theory and it is proved that the real acting understanding which this theory depends on is also valid for cinema acting.