Sosyal bilgiler derslerinde müze faaliyetlerinin programlanması (Konya müzeleri örneği)
Programming museum activities for social studies courses (Case of Konya museums)
- Tez No: 278648
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNGÖR KARAUĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Müze, müzecilik, müze ile eğitim, Konya müzeleri ve Sosyal Bilgiler dersi, Museum, museology, education about museum, Konya museums and Social Studies courses
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Sosyal Bilgiler Derslerinde Müze Faaliyetlerinin Programlanması (Konya Müzeleri Örneği)Tarihi süreç içerisinde; kişisel beğeni ve merak, hediyelik eşyaların saklanması ve nadir eşyaları elde etme isteği gibi nedenlerle eserlerin toplanması sonucu müzeler oluşmuştur. Zamanla sayıları artan müzeler, günümüzde birçok türe ulaşmıştır. Müzelerin kurulması sonucunda da müzecilik kavramı ortaya çıkmıştır.Çalışmamızın konusu; müzelere, Sosyal Bilgiler dersleri konularının öğretiminde düzenlenecek müze ile eğitim faaliyetlerinin programlanmasıdır. Hangi konuların öğretiminde hangi müzelerden müze ile eğitim faaliyetleri kapsamında yararlanılabileceği ele alınmıştır. Ayrıca, müzelerde yapılması gereken etkinlikler de planlanmıştır.Bu çalışmada; Konya il merkezinde bulunan toplam on müze hakkında ayrıntılı bilgiler verilmiştir. Bu müzelerin tamamı hakkında bilgiler verilmiş olması, çalışmanın önemini daha da artırmaktadır.Çalışmanın hazırlık aşamasında; müze, müzecilik, Konya il merkezinde bulunan müzeler ve müze eğitimi hakkında ayrıntılı olarak kaynak taraması yapılmıştır. İlköğretim Sosyal Bilgiler ders programı, her sınıf kademesine ait birer tane (4, 5, 6 ve 7.) ders kitabı ve öğretmen kılavuz kitabı incelenmiştir. Ders müfredatındaki konuların içeriklerine uygun olarak, hangi müzelerde dersler işlenebileceği tablolar halinde verilmiştir. Ayrıca, müzelerde işlenecek dersler için müze ile eğitim etkinlik planlarına yer verilmiştir. Çalışmanın amacı bu çerçevede şekillenmiştir.
Özet (Çeviri)
Programming Museum Activities for Social Studies Courses (Case of Konya Museums)The museums have been composed to gather art works due to keeping gift works and wish availing the rare products, personal admiration and wonder within historical period. The number of museums has been increased within time so there are so many kinds today. At the end of establishing museums, museology term has been composed.The subject of our study is programming educational activities in museums for social studies courses. It has been considered that which museums will be used to teach which subjects along with activities for social studies courses. Also these activities that should be applied at the museums have been planned and lesson plans are provided for the benefits of teachers.In this study, detailed information about ten museums located in Konya City Center has been provided. Providing information about all of those museums increased the importance of this study.At the preparation phase of the study, resource scanning about museum, museology, museum education and the museums that are located in Konya city center has been implemented. Social Studies Education course text books of 4th, 5th, 6th and 7th grades) and teacher guidebooks of each grades has been examined. Also the educational activities plan (lesson plans) about museums have been included in our study. The objective of our study has been shaped in this frame.