Tüketiciyi korumaya yönelik halkla ilişkiler faaliyetleri: Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü örneği
Public relatıons activities of consumer protection: General Directorete of Consumer Protectıon and Competition
  1. Tez No: 279046
  2. Yazar: NİLÜFER CANÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici, Tüketicinin Bilgilendirilmesi, Tüketicinin Korunması, Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler Faaliyetleri, The Consumer, Informing the Consumer, Protection of the Consumer, Public Relations, Activities of Public Relations
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Araştırma Yöntemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüzde üretim teknolojilerinin gelişmesi, üretimin çeşitlenmesi, yeni pazarlara olan ihtiyacı ortaya çıkartırken; bunlar karşısında savunmasız kalan tüketicinin korunmasını da gündeme getirmektedir. Tüketicinin korunması ise ancak, tüketiciyi korumaya yönelik kurumların oluşturulması, yasaların yapılması, sivil örgütlenmelerin teşvik edilmesi ve bunların bilgilendirici, eğitici ve örgütleyici nitelikteki halkla ilişkiler faaliyetleri ile mümkün olabilmektedir.Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü'nün tüketicileri korumaya yönelik yapmış olduğu halkla ilişkiler faaliyetlerinin ele alınıp incelendiği bu çalışma, tüketicinin korunmasında halkla ilişkilerin önemini ortaya koymayı amaçlarken, literatür taraması ve örnek kurum incelemesi yöntemini kullanmaktadır. Çalışmayla, tüketicinin bilinçlendirilmesinde, eğitilmesinde, kısacası korunmasında halkla ilişkilerin etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
While the rapid developement of production technology and diversification of production nowadays are exposing the need of new markets, this case brings the protection of the vulnerable consumers on the agenda at the same time. Whereas the protection of consumers can be possible on condition of setting up the consumer-protecting institutions by passing the essencial laws in the parliament, reinforcing the establisment of non-governmental organisations and their informative, educative and organising efforts in the context of public relationsThis academic work which deals with the public relations activities carried out by General Directorate of Protection of Consumers and Competition within the Ministry of Industry and Trade for the purpose of protecting the consumers aims at bringing the important role of public relations in protection of consumers to light and it uses the method of literature scanning and examining a sample institution.Finally, the work introduces the result that the possible role of public relations in making the people more conscious of their rights by informing and educating them shouldn?t be ignored.