Haber değer etmenleri açısından geleneksel ve internet gazeteciliğin karşılaştırması
In terms of news value factors of traditional an internet media comparison
  1. Tez No: 279064
  2. Yazar: EMRE VADİ BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YALÇIN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel gazeteler, internet gazeteciliği, içerik analizi, Haber Değer etmenleri, traditional newspapers, Internet journalism, content analysis, news value factors
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bilginin ve süratin temel değerler haline geldiği dünyada bilgi ve enformasyonun temel kaynağı olan gazetecilik de bu hız ve teknolojinin elinde yeniden biçimlenmektedir. Bir olayın haber olabilmesi için, Galtung ve Ruge'nin çerçevesini çizdiği, zamanlama, yoğunluk, netlik/açıklık kültürel uygunluk, uygunluk, ani gelişen olaylar, devamlılık, kompozisyon, sosyo-kültürel değerler, olumsuza yapılan gönderme ve kişilere yapılan göndermeler gibi haber değerlerini taşıması gerekmektedir. Bu anlamda geleneksel gazeteler ve internet gazetelerinin haberi haber yapan bu haber değer etmenleri açısından değişim ve gelişim süreçlerini ortaya koymak gerekmektedir. Bu noktada geleneksel gazetecilik ve internet gazeteciliğinin hangi noktalarda farklılaştığı ve benzeştiği ortaya konulması gereken bir konudur. Gazeteciliğin gelenekselden nasıl farklılaştığı ve dolayısıyla haberciliğin hangi yönde ilerlediğinin anlaşılabilmesi gerekmektedir. Bu tez çalışması da geleneksel ve internet gazeteciliğinin karşılaştırılması ile üzerinde hala tartışmaların sürdüğü habercilik alanına yeni bir bakış açısı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Knowledge and sprint basic values become where world knowledge and information basic resources which journalism this speed and technology hands reformat does. An event message to be, Galtung and Ruge'nin outlining the timing, intensity, sharpness/clarity of cultural appropriateness, relevance, sudden events, continuity, composition, socio-cultural values, negative references to and other references to such as news values, transportation is required. These sense traditional newspapers and internet newspapers news done These newsworthy factors regarding transformation and development process reveal requires. Of traditional journalism and online journalism at this point which points to reveal the varied needs and assimilation is an issue. How journalism differs from traditional journalism, and therefore should be understood that the advance in which direction. This study is to compare traditional and Internet journalism is still debate over the duration of the journalism field that aims to provide a new perspective.