20.yüzyıldan günümüze, kadın sanatçıların yaşam ve yapıtlarında görülen trajedi/melankoli ilişkisi
Relationship of tragedy/melancholy in female artists life and works since the 20th century
  1. Tez No: 279122
  2. Yazar: ATİYE GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSEREN TOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Trajedi, Melankoli, Yaratıcılık, İroni, Feminist Eleştiri, Tragedy, Melancholy, Creativity, İrony, Feminist Critique
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET?Neden, ister felsefe ya da politikada, ister şiir ve sanatta olsun olağanüstü kişiliklerin hepsi melankoliktirler?? Aristoteles'in ünlü tespitinin sanat ve felsefe disiplinleriyle ilişkiler içinde bulunan herkesi etkilediği kuşku götürmez. Çalışmada vurgulandığı gibi, yaratı için gerekli içselliğin melankoli sebebi olabileceği gibi melankolinin de yaratı sebebi olacağı düşün adamlarınca ortaya konmuştur. Yaratı sebebi olan melankolinin nasıl bir eşlikçisi olabileceği düşüncesi, çalışmanın çıkış noktasını oluşturmuştur. Çalışma konusu olarak seçilen trajedi-melankoli ilişkisinin kadın sanatçılarla olan bağı, bizzat kendi yaşam kesitlerimizde gördüğümüz ve hissettiğimiz dışsal bir kader olarak da niteleyebileceğimiz trajik olgusunun, melankoliye hazırladığı zemin göz önüne alınarak kurulmuştur.Çalışma dört bölümde incelenmiştir. İlk bölümde trajedi ve melankoli kavramları tanımlanırken, kavramların sanat ve yaratıcılıkla olan sıkı bağı psikanalizin görüşlerine yer verilerek tespit edilmiştir. Kadının, en temelinde üretken oluşu nedeniyle düşürüldüğü ikincil konumu ve melankoliye yatkın olduğu tespit edilmiştir. İkinci bölümde, trajik olgusunun, görsel sanatlarda, acılı İsa betimlemelerinden, postmodern insanın yaşadığı trajedi betimlemelerine kadar uzanan çizgide, melankoliyle bütünleşen bir seyir izlediği gözlemlenmiştir, Sanat Tarihi içinde kadına bakış irdelenmiş, tarihsel süreçte ve değişen sosyal yaşamda kadın-melankoli-trajedi ilişkileri sorgulanmıştır. Üçüncü bölümde, Varoluşçuluk ve Feminizm akımlarının, melankoli- trajedi ve kadın konularında savımızı destekler görüşlerine yer verilmiştir. Son bölümde, Frida Kahlo, Marina Abramovic, Franceska Woodman gibi, 20. Yüzyıl kadın sanatçılarının trajik olgusuyla iç içelikleri nedeni ile yaşam ve yapıtlarında görülen melankolik ögeler ortaya konmuş, yaptığımız çalışmalarda da örnek verilerek, trajik olgusuyla başbaşa kalan kadın sanatçıların, yaşam ve yapıtlarında melankolik ögeler sergiledikleri sonucuna gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“Why are all extraordinary personalities in philosophy, politics, poetry or art, melancholic?”That Aristotle's famous finding has affected everyone who is in relationships with the disciplines of arts and philosophy is beyond doubt. As highlighted in the study, intrinsic behavior necessary for creativity may be the cause of melancholy, whereas melancholy may be the cause of creativity. As the cause of creation, the starting point of this study is how melancholy may be its companion. Chosen as the subject, women artists working relationship with melancholy and tragedy, we see and feel this in our own life and tragic as an external fate by considering the ground prepared by melancholy.The study has been examined in four chapters.In the first chapter the concepts of tragedy and melancholy have been defined, these concepts and their tight bond with art and creativity have been given in the light of psychoanalysis. It has been determined that women, the reduced tragic position as secondary individuals is due to the principle of being productive and these individuals are found to be prone to melancholy. In the second chapter. İt has been observed that the tragic phenomenon in visual arts, starting from painful descriptions of Jesus to practices of everyday life in post-modern people?s descriptions followed a course integrating with melancholy, view of women in art history point has been investigated and women-melancholy- tragedy relationships have been questioned in the historical process and the changing social life. In the third chapter,views of Existentialist and Feminist movements which support our position about melancholy, tragedy and women's issues have been discussed. In the last chapter, melancholic elements of lives and works of female artists in the 20 th Century such as Frida Kahlo, Marina Abramoviç, Francesca Woodman have been set forth because of their close relationship with tragic phenomenon; it has been resulted by giving examples of our own works that female artists exposed to the tragic phenomenon exhibit elements of melancholy in their lives and works.