Yeni hayat romanında tarihsel ve kültürel alegoriler
Cultural and historical allegories in the new life
- Tez No: 279140
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRİYE DİNÇER KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, History, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: tarihselcilik, tarihyazımı, eleştirel fark, alegori, sembol, inşa, mecaz, özcülük, postmodernizm, yapıbozumculuk, hakikat, okunur metin ve yazılır metin, historicism, historiography, critical difference, writerly text, readerly text, allegory, truth, invention, postmodernism, essentialism, figure, deconstruction and symbol
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Yeni Hayat, Orhan Pamuk'un romanları içerisinde, hakkında ne kadar çok yazılsa da bir o kadar yazma gereksinimi duyulan ender romanlardan. Orhan Pamuk'un Yeni Hayat romanı farklı okumalara açık, kendini sürekli yenileyen bir özelliğe sahip. Gündelik hayattan tarihe kadar pek çok konunun aynı eksende, paralel anlatıldığı ender romanlardan biridir Yeni Hayat. Pamuk'un bilinçli olarak serpiştirdiği anekdotların her biri bize farklı bir tabloyu göstermektedir. Pamuk, hikâye kurmuyor, hikâyelerle bize parça parça perspektifler sunuyor. Dolayısıyla romanda ana bir tema belirlemek, bir yanıyla yazarın hazırlamış olduğu tuzağa düşmektir. Yan tema gibi görülen konuların çoğu ana tema, ana tema gibi görülen konunun da pek doğal bir şekilde çok kenar bir anlatı olarak görülebileceğini söylemek lâzım. Bundan dolayı Yeni Hayat, kendisini hiçbir zaman statik bir yapıya hapsetmez, her okumada kendini geliştiren ve de başka anlatıları da kendine katan bir çerçeveye sahip.Her edebiyat metni kendi tarihselliğini, kültürelliğini farklı biçimlerde üretir. Bu bağlamda metnin taşıdığı sembolik hatta semiyotik değerden de bahsedebiliriz. Metnin ürettiği kültürel kodları, göndermeleri yine metnin içinde üretilen anlam katmanlarından, alegorilerden ortaya çıkarmak tezin ana amacıdır. Yeni Hayat, en temelde okuma pratikleriyle beraber tarihsel ve kültürel inşaları da sorgulayan bir roman. Bütün bunları ortaya koyarken şüphesiz Jacques Derrida, Roland Barthes, Paul de Man ve Barbara Johnson ve Linda Hutcheon'ın ortaya koymuş olduğu teorik çerçeve farklı bir ifadeyle yapıbozumcu eleştiri ışığında argümanlarımı geliştireceğim. Tezde tarihselcilik, eleştirel fark, alegori, yapıbozumculuk, sembol, hakikat, özcülük, inşa, tarihyazımı, mecaz, kimlik, okunur ve yazılır metin gibi kavramlarla metnin yapısını ilişkilendirilir.
Özet (Çeviri)
Among the novels of Orhan Pamuk, The New Life is unique one which covers multidimensional story that lies at the plot widely addressing from daily life to history. The fragments inhabited in the plot allude to different reality disseminating the unification of the entity. Seeking one solely theme characterizing the novel is entrapped by the Pamuk as well. It should be acknowledged that the theme seems to be the main naturally can be switched to the subtheme and vice verse. So The New Life itself cannot be addressed to one referent, rather it gets improved by each reading and also accommodates the reading facilities in. It is very known since cultural studies pose to prominent in academics, every text produces its historical and cultural meaning. In this context the text may convey symbolic and even semiotics value. The New Life mainly problematizes the act of reading as well as historical and cultural constructions. This thesis proceeds to examine the cultural codes and references throughout the allegories and meaning folds in the entire novel. I will elaborate my arguments in the light of the prominent texts of those who are well known as deconstructive critics such as Jacques Derrida, Barbara Johnson, Roland Barthes, Paul de Man and Linda Hutcheon with reputation on postmodern theory. This thesis is dealt with the terms, such as critical difference, writerly and readerly text, historicism, allegory, historiography, truth, invention, identity, essentialism, figure, deconstruction and symbol.