Türkiye'de çocuk suçluluğu ve nedenleri: Erzurum örneği
Juvenile delinquency and reasons in Turkey: Erzurum sample
  1. Tez No: 279161
  2. Yazar: BESİM GÜRAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Sosyoloji, Law, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Suç, Çocuk Suçluluğu, Child, Crime, Juvenile Delinquency
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Suç ve suçluluk olguları insanoğlunun var oluşundan beri, süregelen ve toplumsal yapı içerisinde değişik dönemlerde, değişik kural, kaide ya da yazılı kanunlar ile ele alınan ve üzerinde çalışılan sorunsallardır.Özellikle 18. Yüzyıl'a kadar fiziksel, zihinsel, ruhsal ve psikolojik olarak yetişkin insandan ayrı olarak kabul edilmeyen adeta yetişkin insanın minyatürü kabul edilen çocukların da suç olgusundan uzak kalması beklenemez.Yukarıda da belirtildiği gibi, suç ve suçluluk olgularının kökenleri insanlık tarihi ile eşitken, çocuğun yetişkin insandan belirttiğimiz özellikleri ile ayrılan çocukluk dönemine özgü özelliklere sahip bir birey olarak kabulü ise son iki yüzyıl içerisinde yaşanan gelişmeler neticesinde yaşanmıştır.Öncelikle çocuğun yetişkin bireylerden ayrı özelliklere sahip bir varlık olduğu gerçeğinin temel alındığı çalışmamızda ilk etapta, suç ve suçluluk kavramlarını tarihsel süreç içerisinde ortaya atılan değişik teorileri inceleyerek kuramsal bir çerçevede ele almaya çalışılmıştır. Akabinde çocuk ve çocukluk kavramı çocukluğun dönemlerini ve bu dönemlerin çocuklar üzerindeki etkilerini aktarmaya çalışılmıştır.Suç ve çocuk kavramlarının çerçevesi oluşturulduktan sonra özele inilerek çocuğu suça iten etmenler ele alınmış, akabinde de Adalet Bakanlığı Adli Sicil Genel Müdürlüğü verileri kullanılarak Türkiye'de çocuk suçluluğunun geldiği son nokta değerlendirilmiştir.Ülke çapında toplanan ve değerlendirilen bu verilerin ışığında da Erzurum Çocuk Şube Müdürlüğü'nün tanzim etmiş olduğu suç evrakları incelenerek Erzurum ilinde çocuk suçluluğunun nedenleri tespit edilmeye çalışılmış ve bu alanda yapılan diğer çalışmalar ile yapılan mukayeseler neticesinde çocuğu suça iten etmenler saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The phenomenons of crime and criminality, which last ever since the existence of humankind, are the problematicals which are dealed with in social structure in different periods by different rules, basis or laws.It is unimaginable that children can stay away from the phenomenon of crime while, especially until 18th Century, they are accepted as miniatures of adults who are matured in physical, mental and physchological ways.As we mentioned above, while the basis of the phenomenons of crime and criminality is old as history of humanity, the acceptence of child as an individual who has the characteristics of childhood which is different from maturehood with the characteristics we mentioned before is occured by the help of the devolopments in the last two century.In this study ,which is based on the fact that child has different characteristics than mature individuals have, first the concepts of crime and criminality is dealed with in a theoretical point of view by examining the different theories propounded in different periods of time.After forming the frame of the concepts of crime and ciriminality the factors that causes the child to commit a crime are dealed with, and the situation of juvenile delinquency in today is evaluated using the data of Justice Department General Direct of Criminal Record.In consideration of the evaluated data which is collected accross Turkey, reasons of juvenile delinquency in Erzurum are tried to confirmed examining the crime documents adjusted by Erzurum Child Branch Office and factors that cause child to commit a crime are tried to be determined by the help of comparisons of the other studies on this subject.