Terör mağdurlarına yardım ile ilgili yasal düzenlemelerin mahkeme kararları ve uygulamadan örneklerle birlikte yorumu
Considerations on legal stipulations on assistance to teror victims in the light of the ECHR decisions, council of state decisions, and explanation
  1. Tez No: 279162
  2. Yazar: YURDAGÜL KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞAFAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Terör mağduru, 5233 Sayılı Kanun, devletin tazmin zorunluluğu, Terror victim, Law Numbered 5233, The Liability of State to Indemnify
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Usul Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Çalışmada; tarihi süreç içerisinde, Türkiye'de terör ve terörle mücadelede mağdur kişilerin zararlarının karşılanması ile ilgili yasal düzenlemeler, teori ve uygulamadan örneklerle ele alınmıştır.Birinci bölümde; Dünya ve Türkiye'de terör kapsamlı olarak incelenmiş, PKK terör örgütü ve mücadelenin hukuki çerçevesi ele alınmış, terör mağdurlarına yardımın kavramsal ve hukukî çerçevesi değişik başlıklar altında anlatılmıştır.İkinci bölümde; terör mağdurlarına yardım, idarenin sorumluluğu kapsamında ele alınmış, idarenin kusurlu ve kusursuz sorumluluğu yargı kararları ve doktrindeki görüşler çerçevesinde incelenmiş, sorumluluğa bakışın nasıl değiştiği içtihat değişiklikleriyle ortaya konulmuştur. AİHM kararlarının iç hukukumuza etkisi ele alınıp sorumlulukla ilgili kararlara değinilmiştir.Son bölümde; 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun ayrıntılı bir şekilde incelenerek, Kanunun hazırlık aşamalarından uygulanmasına, uygulanmasındaki sorunlardan, getirdiği faydalara, AİHM kararlarına yansımasına kadar birçok açıdan incelemeye tabi tutulmuştur.Çalışmanın ilk iki bölümünde, yazılı eserlerden faydalanarak bir nevi konuyla ilgili derleme çalışmaları yapılmıştır. Fakat çok yeni bir kanun olduğundan son bölümde, yazılı kaynakların çok kısıtlı olması sebebiyle, öncelikle konuyla ilgili Danıştay kararları elden takip edilerek incelemeye çalışıldı. Meclis tutanakları ile sınırlı sayıdaki makaleler örnek alındı. Uygulamayı anlayabilmek için de valiliklerle ortak çalışmalar yürütülerek onların tecrübesi, sıkıntı ve görüşleri paylaşılıp aktarıldı.
Özet (Çeviri)
In this thesis it is the legal stipulations in association with the indemnification of the losses of persons victimized due to terrorist acts and in the fight against terrorism in Turkey throughout the history.In the first section of the study, we have comprehensively examined terrorism in the world and in Turkey and discussed the PKK terrorist organization as well as the legal framework of the fight against terrorism and finally, the conceptual and legal frameworks of assistance to victims of terror under several headings.Assistance to terror victims has been scrutinized within the scope of the responsibility of the administration in the second section Absolute liability and culpability of the state have been examined within the scope of legal decisions and opinions in doctrinal literature. The evolvement of the perspectives towards responsibility has been outlined by giving examples of judicial decisions and interpretations. ECHR decisions on Turkish domestic law have been covered and the ECHR decisions on liability have been studied.In the third and last section, the Law numbered 5233 on Indemnification of Losses That Originate from Terror and the Fight against Terror has been examined in detail and this Code has been analyzed in detail, from the enactment stages of the Law to its implementation as well as from the problems in its implementation to the benefits it brought about and to its reflections in the ECHR decisions.We have utilized written literature to provide a compilation work. However, in the last section where we examine Law numbered 5233, which is quite a new law, we have made an attempt to follow up the related Council of State decisions per se as the written resources about the topic are rather scarce. We have studied the Minutes of the Great National Assembly and used the limited number of articles as examples. In order to understand practical implementation, we have co-worked with Governors' Offices and tried to reflect their experiences, problems, and opinions.