Muhbir Gazetesi'ne göre 1866 Girit İsyanı
According to the newspaper Mukhbir; 1866 Cretan Revolt
  1. Tez No: 279197
  2. Yazar: MEHMET VOLKAN ŞENARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP İSKEFİYELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Muhbir, Girit, Ali Süavi, Gazete, Mukhbir, Cretan, Ali Suavi, Newspaper
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Modern dünyada basın, dördüncü güç olarak kendini belli etmektedir. Matbaanın icadından bu yana dünya üzerinde basın, önemli bir güç unsuru haline gelmiştir. Bu bağlamda basının halk üzerindeki etkisi büyüktür.Osmanlı zamanında basın, özellikle gazetelerden oluşmaktaydı. Haber alma aracı olmasının yanı sıra gazete, kitleleri bilinçlendirme ve yönlendirme bakımından büyük önem taşır. Osmanlı'nın son zamanlarında devletin dağılmasını önlemek amacını güden pek çok gazete yayımlanmıştır. Bunun yanında Osmanlı bünyesinde olan bazı etnik unsurların bağımsızlığını amaçlayan gazeteler de mevcuttur. Bunlardan bazıları Avrupa, bazıları Osmanlı kökenlidir. Devletlerin siyasi çekişmelerinin yanı sıra gazeteler arasında da bir çekişme mevcuttur.Muhbir Gazetesi, yayın hayatını büyük oranda Londra'da devam ettiren, Osmanlı'nın son zamanlarında bazı konularda muhalif, bazı konularda ise devletin yanında yer alan bir gazetedir. Ziya Paşa, Namık Kemal, Ali Süavi gibi ünlü Osmanlı aydınlarının kurmuş olduğu bu gazete, pek çok yönüyle diğerlerinden ayrılır. Yapılan çalışmada Muhbir Gazetesi'nin Girit isyanlarına bakışının tespiti amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the invention of printing machine, the media has become an important componant of power througout the world to affect the public. İt would not be a miss conception to claim that the media of modern world is the fourth power along with jurisdiction, legislation and egorcement. The media is quite important to make the people be aware of the things going on around them as well as guide, even some time manipulate them.The newspaper used to be the mainstream media in the Ottoman time. Many newspaper have the publishing policy of keeping the ethnic elements of the state together during the seperation period of the Ottoman. However, it should also be mentioned that there were some newspaper, published in both Ottoman regioms and Europe, doing the opposite. This reflect the fact that the bickering, just like among the states, available for newspapers, too.Mukhbir, published mainly inLondon and partly in İstanbul, supported both state-run policies and opposition arguments at the lates time of the Ottoman Empire. This newspaper, established by well-known Ziya Pahsa, Ali Suavi, and Namik Kemal, should be kept seperated from the other newspaper of its time.This research essentially focuses on the investigation of the Mukhbir Newspapers? approach to the Cretan revolt.