DSİ Kayseri sulamaları kapsamındaki işletmelerin ekonomik analizi, girdi kullanım seviyeleri ve bunun verim üzerine etkileri
  1. Tez No: 27927
  2. Yazar: S.AHMET ÇELİKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Analiz, Girdi Kullanma Seviyesi, Sulama, Verim, Sermaye Yapısı, Saf Hasıla, Tarımsal Gelir, Regresyon Analizi, Economic Analysis, Input Usage Level, Irrigation, productivity(yield), Structure Of Capital, Pure Product, agricultural revenues, regression analysis
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ DSİ KAYSERİ SULAMALARI KAPSAMINDAKİ İSLETMELERİN EKONOMİK ANALİZİ, GİRDİ KULLANIM SEVİYELERİ VE BUNUN VERİM ÖZERİNE ETKİLERİ S. Ahmet CELIKER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Mehmet BOLBOL 1993, Sayfa:138 Jüri: Prof, Dr. Mehmet BOLBOL Prof. Dr. Turan GONES Prof. Dr. I. Hakkı İNAN Bu araştırma sulamanın işletmelerin yapısında meydana getirdiği değişikliklerin saptanmasını amaçlamıştır. Bunun için işletmeler sulu ve kuru arazilerinin işletme gelirine yaptığı katkı oranına göre iki grupta ( Sulu Tarım işletmeleri, Kuru Tarım işletmeleri) toplanmış ve sermaye yapıları, nüfus ve işgücü varlıkları, işletme faaliyet sonuçları ve girdi-verim ilişkileri analiz edilmiştir. Araştırma, sulamanın, işletmelerin sermaye yapısı ve ürün deseninde meydana getirdiği değişiklikler nedeniyle sulu tarım işletmelerinin diğerlerine göre daha fazla brüt kâr, saf hasıla ve tarımsal gelir elde ettiklerini göstermiştir. Girdi verim ilişkileri ile ilgili sonuçlar verim düşüklüğünün, hem girdi seviyesinin hem de girdi kullanma tekniğinin düşük olmasından kaynaklandığını göstermişir. özellikle girdi kullanım tekniğinin çok düşük olduğu, çiftçilerin bu konuda son derece yetersiz olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS ECOMIC ANALYSIS INPUT UTILIZATION LEVEL AND THEIR EFFECTS ON PRODUCTIVITY ON FARMS LOCATED ON DSİ KAYSERİ IRRIGATIONS S. Ahmet CELIKER Ankara University Graduate School of Natural And Applied Sciences Department Of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Mehmet BOLBOL 1993, Page: 138 Jury: Prof. Dr. Mehmet BOLBOL Prof. Dr. Turan GONES Prof. Dr. 1. Hakki İNAN This study, aims to determine the variation of irrigation on the structure of the farms. For this purpose the farms constructed in two groups ( as irrigated and dry farms ) with respect to the supplement proportion to business income of irrigated and dry field and the capital structure, the existence of population and work power, the management activity results and relations between input-yield are analyzed. The result of the research show that variations which are caused by prospecting irrigation on the capital structure of management and the products, it is pointed out that irrigated farms are gaining pure product, gross profit and agricultural income more than the others. The results of the input-yield relations show that the decreasing of productivity is the result of not only the level of input but also the lowness of usage technique of input. Especially, it is understood that the usage technique of input is very low and the farmers have not enough experience about this subject.