Dokuzuncu sınıf coğrafya derslerinde ders dışı etkinliklerin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
The evalution of the extra-cirriculum activities of the ninth grade geography lessons according to the ideas of the teacher
  1. Tez No: 279735
  2. Yazar: İBRAHİM GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UFUK KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik, Ders Dışı Etkinlik, Coğrafya Eğitimi, Öğretim Programı, Öğretim Yöntem ve Teknikleri, Activities, Extracurriculum Activities, Geography Education, Teaching Methods and Techniques, Teaching Programme
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Gelişen dünyada değişimin kaçınılmaz olduğu bir gerçektir. Daha iyi bir eğitim için sürekli iyinin arayışı içinde olan ülkemizde de eğitim sisteminde değişimler yaşamıştır. Geleneksel yaklaşım yerini öğrenci merkezli, daha aktif, ezbercilikten uzak yapılandırmacı yaklaşıma bırakmıştır. Bu yaklaşımla öğretmenler bilgiyi dikte eden konumdan moderator konuma gelmiş öğrenci ders içinde ve dışında düşünen araştıran sorgulayan ve uygulayan konuma gelmiştir. Bu bağlamda yönlendirici olan ders kitaplarında da değişimler meydana gelmiştir. Etkinlikler artmış, öğrenci konunun içine çekilmiş ve öğrenmeyi öğrenmeleri ve uygulamaları istenmiştir.Yapılandırmacı yaklaşımla ortaya çıkan yeni program 2005 yılında yürürlüğe girmiştir. Programın önemli bir parçası da etkinlikler olmuştur. Ders içinde yapılacak olan ve ders dışında yapılacak olan diye ikiye ayrılmıştır. Çalışmada ders dışı etkinlikler tanımlanarak, sınıflandırılarak hazırlanan etkinlikler öğretmenlere uygulanmış ve değerlendirilmesi yapılmıştır.Bu çalışmanın ortaya çıkmasında değişen öğretim planıyla 2005 yılında yapılandırmacı yaklaşımla hazırlanan lise coğrafya programının uygulayıcıları olan öğretmenlerin ders dışı etkinlikler hakkında görüşleri alınarak etkinliklerin önemi, geçerlilikleri, sınırlılıkları öğrenilerek gelecek programlara ışık tutması amaçlanmıştır.Bu çalışma Ankara ili merkezinde merkez ilçelerde bulunan liselerle sınırlandırılmış ve evreni içinde 56 okulda, 155 öğretmene uygulanmıştır.Verilerin toplanmasında uzman görüşü alınarak araştırmacı tarafından oluşturulan anketler ile ders dışı etkinliklerin amacını, niteliklerini, kısıtlamalarını öğrenmek amacıyla açık uçlu sorular kullanılmış ve sonuçlara ulaşılmıştır.Sonuç olarak 9. sınıf coğrafya derslerine giren coğrafya öğretmenleri uygulanmakta olan coğrafya programında önerilen etkinlikler uygun bulundukları belirlenmiştir. Coğrafya dersi ders dışı etkinlikleri sıklıkla uygulayamadıkları, ortaya çıkmıştır. Ders dışı etkinliklerin öğrenmeyi ve kalıcılığı artırdığı ortaya çıkan sonuçlardandır.
Özet (Çeviri)
It is a real fact that the alteration is inevitable through the developing world. In order to have a better education system, the system has changed since people are constantly in search of the perfectness. Instead of the traditional approach the constructivist approach is in use which involves student-centered activities and prompts students to be more active and being away from the memorization. With this approach teachers are not, only the tutors dictating the knowledge but as well they become the leaders, questioning the students during the classes and out of the classes. In this case, some variations were done in the course books, too. The performances and activities have become more and more so as to involve the students to the subjects and teach them how to learn (learn-to learn) and practice the knowledge individually.The new program in progress was on due in 2005. The most important parts of the books are performances. The activities are divided into two parts due to the fact that the activities could be done during the classes or out of the classes. In this workshop the activities done out of the classes were specified, classified, practiced and evaluated by the teachers.With this workshop the purpose is to enlighten the following programs by getting about the extracurricular activities and learning the importance of validity and limitations of the ideas among the teachers who are the practitioners of the new high school geography plan laid out according to the constructivist approach in 2005.This workshop is restricted within the high schools around the towns in Ankara and in Ankara, as a center, therefore 56 schools have been visited and also it is applied to about 150 teachers.In getting the datum the ideas of experts are consulted and open- ended questions are used to learn the aim of the extracurricular activities and their qualities and their restrictions through the surveys that formed by the researcher.Consequently it is determined that the activities that are suggested for geography curriculum are suitable for the geography teachers of the ninth grade students. It is come out that the teachers can?t use these extracurriculum activities very often. Another thing to come out is that these extracurriculum activities increase the learning and help the permanence of the learning for long-term memory.