Oyun teorisi çerçevesinde stratejik ticaret politikası
Strategic trade policy with game theory
  1. Tez No: 280019
  2. Yazar: AYŞE ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Ticaret, Yeni Ticaret Teorileri, Eksik Rekabet, Free Trade, New Trade Theory, Imperfect Competition
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Yapılan çalışmada temelini Yeni Ticaret Teorilerinden alan Stratejik Ticaret politikaları Oyun Teorisi çerçevesinde analiz edilmiştir. Uluslararası İktisat Teorisinde yer alan Geleneksel Teoriler, Tam Rekabet piyasasını baz alarak bir çok konuyu incelemiştir. Bu incelemeler yapılırken eksik rekabet piyasaları hiçbir şekilde dikkate alınmamıştır. Diğer yandan büyüme konusunda geleneksel yaklaşım, büyümenin sadece dış etkenlerle sağlanabileceğini savunmuştur.Tam Rekabet ve Ölçeğe göre sabit getiri varsayımlarına dayanan geleneksel ticaret teorilerinden farklı olarak Stratejik Ticaret Politikası temelini, ölçeğe göre artan getiri, yaparak öğrenme, AR-GE faaliyetleri, firmalar arası stratejik etkileşim gibi varsayımlardan almaktadır. Diğer yandan politika yeni sanayileşmeye başlayan ülkelerde yaşanan piyasa aksaklıklarından faydalanmak için kamu müdahalesini önermektedir. Burada önemli olan ise, yapılacak müdahalenin, yani korunacak sektörün ne olacağının ve bu uygulamanın ne zaman yapılacağının doğru tespit edilmesidir.Stratejik Dış Ticaret Politikaları korumacı-müdahaleci politikalar önerse de, serbest dış ticarete karşı geliştirilmiş bir politika değildir. Çünkü burada kast edilen müdahale ve korumacılık sadece belirli sektörleri içermektedir. Seçilen bu sektör kilit bir sektör olmalı ve ülkenin bu alanda rekabet edebilirliğini artırmalıdır. Burada bir ülke zenginleşirken diğeri fakirleşmektedir. Diğer yandan uygulamada birçok güçlükle karşılaşılmaktadır. Yine politikanın oyun teorik yapısı gerçek dünyanın birçok ekonomik sorununu açıklamada yetersiz kalmıştır. Stratejik Ticaret Politikası modellerinin sanayileşmiş ülkelere uygunluğu ve diğer yandan gelişmekte olan ülkelerde uygulama risklerinin bulunması yapılan eleştirilerdendir. Yapılmış olan ampirik çalışmalarda, bu eleştirileri destekler niteliktedir. Açıklanan güçlükler nedeniyle yapılan çalışmalar politikanın uygulanabilirliğinden çok teorik yapısının anlaşılmasına yönelik olmuştur.
Özet (Çeviri)
The work which is mode, takes its fundamental from New Trade Theory of Strategic Trade Policies analyses in game theory. İn international economic theory tradional theory examines lots of subjects based on perfect competition market. This examinations are being made imperfect competition market isn?t attended. In another way, traditional approach defends that being huge is supported only with foreign factors.Accaording to perfect competition and scale, different from increasing gain in scale, know how, R&D activity, strategic interaction among companies. Otherwise politic proposes public attemt to profit market. Incomplete of the countries which are being industrialized. The important thing determine what the attemt is namely the sector which is protected and when the situation is made.However Strategic Trade Policy proposes the politics which a being protected and attempted . It is not a politic against to progress free foreign Trade. Because mentioning attemt and protection concepts only some sector. The sector which is choosed must be main sector and increases the competition in this field. In there a country is being rich and the the other is being poor. The politic game theoric structure isn?t enough to explain economic problem of real world. The models of Strategic Trade Politic is criticized about suitable form of industrialized country and risks of application in progressive country. Empricial Works which are made support this critics. Because of explaining obstacles, the Works explains the theoric structure not politic applicable.