1918-1946 yılları arası Türkiye-Suriye iktisadi ilişkileri
The economic relations of Turkey-Syria: 1918-1946
  1. Tez No: 280398
  2. Yazar: HALİL KÜÇÜKBİLTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLATİF ÇEVİKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Ekonomisi, Suriye Ekonomisi, Fransız Mandası, Suriye-Türkiye Ticari İlişkileri, Turkey economy, Syria economy, French Mandate, commerce relations between Turkey and Syria
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
1918-1946 döneminde Türkiye ve Suriye arasında iktisadi ilişkileri inceleyen araştırmada, temel olarak Fransa'nın koruyuculuğu altındaki Suriye'de manda idaresinin uyguladığı politikalar ve bu yönde şekillenen ekonomik yapıya ilave olarak Türkiye ile ticari ilişkilerinin boyutları ve bileşimi incelenmiştir. Bu doğrultuda çalışmada ilk olarak, Türkiye ekonomisinin genel görünümü ve Fransız mandası altında Suriye ekonomisi ve söz konusu dönemde uygulanan iktisat politikalarının ticari ilişkiler üzerindeki etkileri çözümlenmiştir. Ayrıca söz konusu dönemde Türkiye ve Suriye arasında günümüzde bile zaman zaman gündeme gelen Hatay sorununun doğuşu irdelenmiştir. İkinci olarak ise 1926-1942 yılları arasında Türkiye ile Suriye arasında ticaretin boyutları, bileşimi, söz konusu ticaretin Türkiye için nisbi önemi ile birlikte ticaretin geçirdiği değişiklikler açığa çıkarılmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek üzere dönem içinde ticareti oluşturan malların çeşitli açılardan tasnifi ve oranlanması yöntemiyle ticari ilişkinin yapısal analizi gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın sonucunda Suriye'nin Türkiye ile ticari ilişkilerin, iki ülkenin tarihi ve kültürel bağları ve konumundan doğan avantajları göz önünde tutulduğunda beklenen düzeyde gerçekleşmediği görülmüştür. Büyük oranda tarımsal hammaddeler olmak üzere küçük miktarda endüstriyel ürünlerin ticareti yapılmakla birlikte, iki ülke arasında ticaret 30'lu yılların genel konjonktürüne uygun olarak azalmıştır.
Özet (Çeviri)
In research studying the economic relations of Turkey and Syria between 1918-1946, it is basically studied on the policies carried out by mandate management ofter Syria, under the protection of France, the economic structure at this point and its commercial extent and componet of Turkey. In this way, it firstly was analyzed the effects of the economical policies applied on commercial relations, Syria economy during the reign of French mandate ant general view of Turkish economy ın addition to this, Hatay trouble, even keeping its important today between Turkey and Syria was studied at that time.Secondly, the commercial extent between Turkey and Syria between 1926-1942, the relative significance of this commersial trend for Turkey and the variations of the commercial activites have been examined. For this purpose, the sutructural analysis of commercial relations was made with the rate and avarage of the commodities in trade in that term.At the result of our survey, although the commercial relations between Turkey adn Syria have some advantages owing to common historical and cultural ties and given the arising from, it is not the level expected. Small quantities of agricultural raw materials, including a large proportion of trade inindustrial products, we undertake, in accordance with the conjuncture of the two countries has decreased the overall trade between the late '30s.