Türkiye ve İsrail'in ihracat performansı üzerine bir karşılaştırma
The comparison of the Turkey and İsrael?s export performance
  1. Tez No: 280409
  2. Yazar: HAKAN BİLGÜTAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDÜLLATİF ÇEVİKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İhracat performansı, Teknolojik yoğunluk, Türkiye, İsrail, Export performance, technological intensity, Turkey, Israel
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Küreselleşme sonucu artan rekabet ortamında, bütün ülkeler uluslar arası piyasalarda rekabet gücü ve ihracat performansını artırarak, ekonomik büyüme ve dolayısıyla refah artışına katkı sağlamaya çalışmaktadır. Birçok ülkenin rekabet gücünü artırmaya yönelik politikaları arasında, ihracatın bileşiminde teknoloji yoğun ürünlerin ağırlık kazanmasına dönük olanlar ön plâna çıkmaktadır. Bu politikaların tercihinde, gelişme sürecini yakın dönemde tamamlamış Güney Kore ve İsrail gibi ülkelerin deneyimleri etkili olmuştur. Ekonomik büyüme performansında etkili olan ihracata odaklanan çalışmamız, Türkiye ve İsrail'in 1960'lardan bugüne sergilediği ihracat performansını konu edinmiştir. Bu çerçevede, literatürde yer alan ihracat performansı üzerinde etkili faktörler bağlamında iki ülkenin kaynakları ve ihracat performansı incelenmiştir. Çalışmamızın temel amacı, Türkiye ve İsrail'in ihracat performansının karşılaştırılmasıdır. Bu doğrultuda birincil amaç, ihracat performansını etkilediği düşünülen GSYİH, nüfus, beşeri sermaye, ulaşım alt yapısı, makro ekonomik durum, Ar&Ge, teknolojik yetenekler ile yerli ve yabancı yatırımların incelenmesidir. İkinci amaç, ülkelerin ihracatının miktar ve bazı ekonomik büyüklüklere oranı bakımından karşılaştırılmıştır. Son olarak ihracat performansı kalitatif bir yaklaşımla ele alınıp ülkelerin ihracatları teknolojik yoğunluklarına göre tasnif edilerek karşılaştırılmıştır. Araştırmamızda ihracat performansıyla ilgili makro ekonomik değişkenler Dünya Bankası veri tabanından alınmıştır. İhracatın teknolojik yoğunluğunun belirlenmesinde ise BM Comtrade veri tabanından alınan veriler kullanılmıştır. Ulaşılan bulgular arasında, 1960?2005 yılları arasında her iki ülkenin miktar olarak yakın düzeyde ihracat yaptığı, ihracatın GSYİH'ya oranı bakımından 1980'lerde İsrail'in Türkiye'den iki kat yüksek performans gösterdiği, teknolojik yoğunluk bakımından Türkiye'nin orta ve düşük teknolojiye, İsrail'in ise yüksek teknolojiye dayanan ihracat yapısına sahip olduğu bulgulanmıştır. Çalışmada Türkiye ve İsrail'in ekonomik özelliklerinin ortaya çıkarılarak mukayese edilmesi, araştırmanın özgün değerini oluşturduğu gibi, ulaşılan bulgular ulusal rekabet politikaları için gerekli bilgileri sağlaması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
As a result of globalization Increasingly competitive environment, all countries in the international markets, increasing competitiveness and export performance, economic growth and thus to contribute to an increase in welfare work. Many of the policies to improve the competitiveness of the country, those looking to gain weight technology-intensive products in the composition of export basket to the fore. This is the choice of policies, recently completed the process of development experiences of countries such as South Korea and Israel have been effective. Economic growth in exports, which focuses on effective work performance, subject to the export performance of Turkey and Israel has exhibited since the 1960s. In this context, the literature on the factors affecting the export performance and export performance were examined in the context of the resources of both countries. The main aim of our study, to compare the export performance of Turkey and Israel. In this regard the primary purpose, thought to influence the export performance of the GDP, population, human capital, transport infrastructure, macro-economic situation, R & D, technological capabilities to examine the domestic and foreign investment. A second objective, the countries will be compared in terms of export quantity and ratio of certain economic aggregates. Finally, a qualitative approach to export performance of countries' exports are handled and sorted and compared according to the technological intensities.Macro-economic variables on export performance in our study was the World Bank database.Technological exports to the United Nations Comtrade database, the data were used to determine the density. Findings can be reached between the two countries between the years 1960?2005 in the amount close to the level of its exports, exports from Turkey to Israel in the 1980s in terms of the ratio of the two-fold high-performing, medium-and low-tech, Turkey in terms of technological intensity Israel said that the structure based on high technology exports. Turkey and Israel are compared by subtracting out the economic characteristics of the study, as created by the original value of the research, to provide the information necessary to reach findings are important in terms of national competition policies.