Cinsel travma yaşantısı olan kadınların kontrol odağı inançları ile sürekli öfke ve öfke tarzları arasındaki ilişki
The relationship between locus of control beliefs and trait anger-enger expression styles of women with sexual trauma experience
- Tez No: 280408
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EYYÜP ÖZKAMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel travma, kontrol odağı inancı, sürekli öfke ve öfke tarzı, Sexual Trauma, Locus of Control Belief, Trait-Anger and Anger- Expression Styles
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın amacı cinsel travma yaşantısı olan kadınların kontrol odağı inançları ile sürekli öfke ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Yapılan araştırmada betimsel yöntem ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veriler Gaziantep Şehitkamil Devlet Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine ve Psikiyatri Servisine başvuran cinsel travma yaşantısı olan kadınlardan toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Sürekli Öfke-Öfke Tarz Ölçeği (SÖÖTÖ), Kontrol Odağı Ölçeği (KOÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson korelasyon katsayısı ve Ki-Kare Testi (Kruskal-Wallis H testi ve Mann-Whitney U Testi) kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre cinsel travma yaşantısı olan kadınların kontrol odağı ile sürekli öfke, sürekli öfke ile öfke dışa puanları arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Cinsel travma yaşantısı olan kadınların sürekli öfke ve öfke kontrol, öfke dışa ve öfke kontrol puanları arasında da negatif yönde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Eğitim düzeyi, meslek, sosyal destek, intihar düşüncesi/teşebbüsü değişkenlerine göre cinsel travma yaşantısı olan kadınların kontrol odağı ve öfke puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yaş, aylık gelir, medeni durum değişkenlerine göre cinsel travma yaşantısı olan kadınların kontrol odağı ve öfke puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bulgular literatür çerçevesinde yorumlanmıştır. Elde edilen bulgular ışığında öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to investigate locus of control beliefs and trait anger-anger expression styles of womens with sexual trauma experience. In this study descriptive method and relationally survey model were used. The data was gathered from women with sexual traumatic life events who was applied to the psychiatry clinic of Gaziantep Şehitkamil Hospital. The data was gathered using ?Trait Anger-Anger Expressin Styles Scale?, ?Locus of Control Scale? and Demographic Information Form. The data was analysed via pearson correltaion co-efficient ve chi-square test (Kruskal-Wallis H test and Mann-Whitney U test). The results indicated that there was no significant relationship between anger-in scores and locus of control, anger-out scores and locus of control, anger-control scores and locus of control, trait-anger scores and anger-in scores, anger-in scores and anger-out scores, anger-in scores and anger-control scores of women with traumatic life event. According to the educational level, job, social support and suicide beliefs/attemps there was a significant relationship between locus of control scores and trait-anger scores of women with traumatic life event. There was no significant relationship between locus of control and trait-anger scores according to the age and monthly income variables. Results were interpreted with the light of literature. Based on these results, a number of recommandations are made.