Türkiye'de okçuluk sporunun risk yönetimi açısından incelenmesi
Evaluation of Turkey archery sport clubs in terms of risk management
- Tez No: 280454
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EVREN AĞYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Risk, Sporda Risk Yönetimi, Okçuluk, Risk Değerlendirme, Risk, Risk Management in Sport, Archery, Risk Evaluation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Yapılan çalışmanın amacı Türkiye okçuluk spor kulüplerindeki sporcu ve antrenörlerin algıladığı riskleri ve bu risklerin düzeyini belirlemek, risk yönetiminin önemini vurgulamaktır. Ayrıca çalışmada sporcu ve antrenörlerin algıladıkları riskler ve düzeylerinin belirlenen değişkenlerle ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmanın evrenini 2010-2011 sezonunda okçuluk sporuyla ilgilenen sporcu ve antrenörler oluşturmaktadır.Bu çalışma amacına göre tanımlayıcı, verilerin toplanış yöntemine göre anket çalışması, verilerin toplanma zamanına göre ise kesitsel bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Veri toplama aracı oluşturulurken daha önce diğer branşlarda risk algılaması ile ilgili olarak sporculara ve antrenörlere yapılan çalışmalar ve uygulanan anketler incelenmiştir. Gök (2006) ve Çobanoğlu (2008) tarafından voleybol ve futbol branşlarında yapılan çalışmalarda kullanılan Risk Değerlendirme Anketi incelenmiş ve bireysel sporun doğasına uygun bir biçimde düzenlenerek geliştirilmiştir. Araştırma tarama modeliyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 2-4 Nisan 2011 tarihleri arasında Antalya'da yapılan 2. Kahraman Bagatır İlkbahar Okları Türkiye Şampiyonasına katılan sporcu ve antrenörlere risk değerlendirme anketi uygulanmıştır, katılımcıların gönüllü katılımı sağlanmıştır. Hem sporculara hem de antrenörlere uygulanan anketin birinci bölümünde demografik bilgilerine, mesleki bilgileri ve okçuluk sporuna ilişkin sorular yer almaktadır. Sporculara uygulanan anketin ikinci bölümü risk içeren durumların düzeyinin değerlendirilmesi istenen 25 ifadeden, antrenörlere uygulanan anketin ikinci bölümü ise 20 ifadeden oluşmaktadır. Ankete 85 kadın ve 90 erkek olmak üzere toplam 175 sporcu ve 28 antrenör katılmıştır. İstatistiksel analizde frekans dağılımları ve chi kare analizlerinden yararlanılmış, SPSS 18.0 paket programı kullanılmıştır.Yapılan çalışma sonucunda sporcuların algıladıkları riskler ve düzeylerinin cinsiyete, okçuluk yapma sürelerine, BESYO mezunu olup olmamalarına, Milli Takımda yer almış olmalarına ve Milli takımda yer alma sayılarına göre, farklılık gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to determine the risks and the level of these risks perceived by sportsmen and trainers in Turkish archery clubs and emphasizing the importance of risk management. Also in the study, the relationship between the risks and their level, and the set variables was searched. The universe of the research is defined as sportsmen and trainers interested in archery in the season of 2010 and 2011.This study has been designed as descriptive according to its purpose, a survey work according to the data gathering method, and a sectional research in respect of the time of data collecting. Previous studies and surveys on other sport branches have been analysed, while forming the data collecting tool. The Risk Evaluation Survey which was used in the studies of volleyball and football branches by Gök (2006) and Çobanoğlu (2008), has been examined and developed according to the nature of an individual sport. The research has been made in a scanning model. In the study, a risk evaluation questionnaire was applied to the sportsmen and trainers, participated to the 2. Kahraman Bagatir Spring Arrows Turkey Championship, organized between 2 and 4 April 2011 in Antalya. The participation in the survey is voluntary. On the first section of the survey conducted to the sportsmen and trainers, their demographic information, professional information and questions about the archery sport take place. The second section of the sportsmen survey is formed of 25 and the trainer survey is formed of 20 statements which are required for evaluating the level of risk situations.. 85 women and 90 men of total 175 sportsmen and 28 trainers were participated to the questionnaire. In the statistical analysis, frequency distribution and chi-square analysises and SPSS 18.0 package program were used.As the result of the study, it has been figured that risks their levels perceived by sportsmen, show significant differences according to their gender, the time of performing archery, being a graduate of sport academy or not, being selected for the National Team or not and the number of taking place in the National Team.