Lüks tüketim ürünlerinde tüketicilerin algıladıkları değerin davranış niyetlerine etkisi
Luxury consumption and consumers? perception values that affect behavioral intentions
- Tez No: 280510
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EDA ATILGAN İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici davranışı, lüks tüketim, algılanan değer
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Günümüzde toplumsal değerlerin maddileşmesi ve tüketim kültürünün giderek artmasıyla birlikte daha dikkat çekici hale gelen lüks tüketim, tüm dünyada ilgi odağı olmaya devam etmektedir. Özellikle son on yılda gözle görülür bir şekilde değişen kültürlerin ve yaşam tarzlarının bir getirisi olarak lüks, günümüzde çok daha fazla önem taşımaktadır.21. yüzyılda lüks, sadece ?mutlu azınlık? olarak adlandırılan kişilerin erişebildiği bir yaşam tarzı olmaktan çıkarak, farklı kültür ve sosyolojik gruplardan gelen ve lüks tüketim yapma eğiliminde olan tüm insanların yapabileceği bir tüketim şekline dönüşmüştür. Yaklaşık dört yüzyıl içinde çok büyük değişim gösteren lüks algısı ve dolayısıyla tüketici davranışlarını etkileyen faktörler araştırmacıların ilgisini çekmektedir.Bu çalışmayla, lüks markalara yönelik tüketicilerin algıladıkları değer ve tüketicilerin satın alma davranışını etkileyen faktörler araştırılarak lüks tüketim pazarına genel bir bakış amaçlanmıştır. Günümüzün lüks tüketicilerinin, geçmişte sadece statü ve prestij için lüks tüketim yapan kişilere göre çok daha bilinçli oldukları, satın aldıkları lüks ürünlerde kullanılabilirlik ve benzersizlik gibi değerlere önem verdikleri sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Luxury consumption has gradually become more remarkable as the changing social values and the increase in cultural consumption. Especially over the last decade, dramatically changing cultures and life styles made luxury more important and popular than ever before.In the 21th century luxury has started not only been related to a minority group which is called as ?happy few? but also it has changed into a mode of consumption that can be consumed by people who are from different cultures and sociological groups and who has the tendency to consume luxury. Having a significant change in the last four centuries, researchers have been intrigued by the perception of luxury and the factors that affect the consumers? behaviour.The aim of this study is to research the consumers? perception on the luxury brands and the factors that affect the consumers? purchasing behaviours to have an outlook on the luxury consumption market. As the results indicate, when compared to the luxury consumers of the past who consumed only to have status and being prestigious, today?s consumers are committed to the values such as product?s usability and uniqueness.