Spor işletmelerinde mesleki tükenmişlik ve örgütsel bağlılık ilişkisi
The relationship between occupational and organizational commitment in sports establishments
- Tez No: 280603
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER BOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, örgütsel bağlılık, duygusal bağlılık, normatif bağlılık, devam bağlılığı, spor işletmeleri, Burnout, organizational commitment, affective commitment, normative commitment, continuance commitment, sports establishments
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, tükenmişliğin örgütsel bağlılık üzerinde anlamlı bir etkisinin olup olmadığını belirlemektir. Veriler, anketler aracılığıyla Kocaeli ve İzmir'de beş spor kulübünden toplanmıştır. Bu kapsamda, doksan bir anket analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları tükenmişliğin işgörenlerin örgütsel bağlılık düzeylerini etkilediğini göstermiştir. Çalışma ile ilgili iki önemli sınırlılık bulunmaktadır. İlk olarak, çalışmanın yalnızca spor kulübünde yapılmış olması ve bu nedenle de elde edilen sonuçların genellenememesidir. İkinci olarak, araştırmada veriler ?kendi kendini değerlendirme? yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Bu nedenle diğer bir sınırlılık, ortak yöntem varyansı olasılığıdır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate whether there is a significant effect of the burnout on organizational commitment. Through questionnaires, data were collected from five sports clubs in Kocaeli and İzmir. In this frame, ninety one questionnaires were analyzed. The results of the study showed that the burnout influences the level of employees? organizational commitment. There are two important limitations about the sudy. First, the results of the study cannot be generalized, as the survey was administered in only five sports clubs. Second, in the survey, the data were collected by using a self-report methodology, so another limitation is the possibility of common method variance.