Klasik Türk müziği çalgılarından kanun ve tamburun tonal karakteristiklerinin belirlenmesi
Determination of tonal characteristics of classical Turkish musical instruments kanun and tambur
- Tez No: 280651
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURTUĞ BARIŞERİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, Fine Arts, Music
- Anahtar Kelimeler: Kanun, Tambur, Tonal characteristics, Harmonic, Frequency, envelope, Formant, Sound pressure level
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırmada mızraplı Klasik Türk Müziği çalgılarından Kanun ve Ud' un tonal karakteristikleri incelenmiştir. Araştırmalar çalgıların frekans aralıkları ve davranışları, seslerinin harmonik yapıları, ?formant?ları, ses basınç düzeyleri ve yönelme özelliklerinin belirlenmesine yönelik çalışmaları içermektedir. İncelenecek çalgılar o çalgıları çalan eğitimciler ve deneyimli öğrencilerden oluşan bir çalgı değerlendirme jürisi tarafından, birçok çalgı içerisinden seçilmiştir. Bundan sonra yukarıda belirtilen özellikleri bakımından çalgıların incelenmesine geçilmiştir. Çalgı sesleri bilgisayar ortamına yüksek hassasiyette birölçme mikrofonu (Earthworks M30) ve kaliteli ses kartları (M-Audio firewire solo-Presonus Firestudio) kullanılarak, yansımasız bir kayıt odasında aktarılmıştır. Aktarılan bu sesler wav formatında ve 24 bit 48 kHz. kalitesindedir. Seslerin analizleri Wavelab 6 ve ARTA yazılımlarında yapılmıştır. Yönelim özellikleri incelemesi için çalgı sesleri, yine yansımasız kayıt odasında Cubase 5 yazılımı ile, toplam 8 doğrultuda 8 ayrı mikrofon kullanılarak, her bir doğrultu Presonus Firestudio ses kartı üzerinden sekiz ayrı kanala kaydedilmiştir. Çalışma sonunda kanun ve tambur çalgılarının frekans aralıkları ve davranışları, seslerinin harmonik yapıları, ?formant?ları, ses basınç düzeyleri ve yönelme özellikleri ile ilgili veriler elde edilmiştir. Ulaşılan bu verilerin ses kayıt uygulamaları ve çalgı yapımı alanlarına katkı sağlayacağı sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler : Kanun, Tambur, Tonal karakteristik, Harmonik, Frekans cevap, Formant, Ses basınç seviyesi
Özet (Çeviri)
The research findes out Kanun and Tanbur?s tonal characteristics which of those are Turkish Classical Music instruments with plectrum. İn this study it is tried to find out instruments? frequency intervals and behaviour, harmonic structure of the sounds, formants, sound pressure levels and their directivites. The designated instruments have been choosen out of many other instruments by an instrument evaluation commitee, consisted of music educators and experienced students. The sound of the instruments have been recorded to the computer by using high sensitivity measurement microphone and high quality sound cards ((M-Audio firewire solo-Presonus Firestudio) in a special non-echoing recording room. Those transferred sounds are in a wav format and in a quality of 24 bit 48 kHz. The analyses of the sounds have been done by using Wavelab 6 and ARTA softwares. In order to search their directivity attributions, instruments? sound have been recorded into eight differentchannels by using 8 differnet microphones in total 8 directions with Cubase 5 software and in non-echoing recording room. Each directions have been recorded into eight channels through Presonus Firestudio sound card. The collected data provides information about Kanun and Tanbur instruments? frequency intervals and behaviour, harmonic structure of their sounds,formants, sound pressure levels and their directivites. It is believed that the obtained information will contribute sound recording applications and can be used to form the instruments.