Ahkâm tefsirlerinin usûl açısından mukayesesi: Cessâs, Herrâsî ve İbn Arabî örnekleri
A comparison between the interpretations of judgement in term of method: The samples of Cassâs, Harrâsî and İbn Arabî
  1. Tez No: 280785
  2. Yazar: MUSTAFA HOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YAŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ahkâm, Cessâs, Herrâsî, İbn Arabî, Usûl, Judgament, Cassâs, Harrâsî, İbn Arabî, Method
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 291
Özet
Ahkâm tefsirleri, Kur'an'ın hüküm bildiren ayetlerinin açıklamasını yapan tefsirlerdir. Sahabe, vahyin indirilişinden itibaren anlamadığı ayetleri Hz. Peygamber'e sormuştur. İşte bu anlama faaliyeti Ahkâm tefsirinin temellerini oluşturmaktadır.Çalışmamız giriş, iki bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Tezimizde Cessâs, Herrâsî ve İbn Arabî'nin tefsirlerinin mukayesesi yapılmaktadır. Giriş bölümünde Kur'an'ın ihtiva ettiği konular belirtilerek, Ahkâm tefsirinin bağımsız olarak tedvin edildiği ifade edilmiştir. Ayrıca Ahkâm tefsirinin gelişimi ve bazı ahkâm tefsirlerinin tanıtımını yapılmıştır.Birinci bölümde Cessâs, Herrâsî ve İbn Arabî'nin tefsir, hadis, fıkıh, dil ve diğer faydalandıkları kaynaklar verilerek, müfessirlerin kullandıkları tefsir metotlarına ve muhkem, müteşabih, nasih, mensuh gibi usul konularına yaklaşımları gözler önüne serilmiştir.İkinci bölümde müfessirlerin hüküm çıkarmada dayandıkları Kur'an, sünnet, icma, kıyas gibi kaynakları ve bu kaynaklara yaklaşımları işlenmiştir. Bu bölümde ayrıca müfessirlerin diğer mezheplere yaklaşımları da ifade edilmiştir.Sonuçta Ahkâm tefsirlerinde gördüğümüz bazı problemleri açıkladık.
Özet (Çeviri)
The interpretation which to comment Quranic versicle on the fiqh are classifed as the interpretations of judgement. The companions of Prophet Muhammed asked confusing verses to him in the revelation period. These questions served as a basis for commentaries of judgement. Our study consists of introduction and two chapters and conclusion. In our thesis we made a comparison between commentaries of Cassâs, Harrâsî and İbn Arabî.In the introduction we noted shortly themes of the Quran and the factors which affect on the formation of exegesis of judgament independently. It is also mentioned improvement of the exegesis of the judgament and some examples of this kind of interpretation.In first chapter dealed with tafsır, hadis, fıkh, language and other sources that Cassâs, Harrâsî and Ibn Arabî are used in their commentaries. And it is explained commentator?s methods of tafsir and their opinions on the topics such as muhkem, mutaşabıh, nasih and mensuh.In the following chapter it is explaned the sources such as Quran, sunnah, icma and qıyas, and our commentator?s approaches to them.In the conclusion we expressed the some problems deal with the Interpretations of Judgement.