Pupilla dilatasyonunun hesaplanan intraoküler lens gücüne etkisi
Effect of pupil dilation on the intraocular lens power calculations
- Tez No: 281136
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK ADIGÜZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Biyometri, İOL gücü hesaplama formülleri, Pupilla dilatasyonu, Biometry, intraocular lens power calculation formulas, Pupil dilation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Katarakt cerrahisinde fakoemülsifikasyon intraoküler lens (İOL) implantasyonu dünya genelinde en sık uygulanan cerrahi prosedürdür. Son yıllarda cerrahi tekniklerde ve İOL teknolojisindeki gelişmelerle birlikte hasta beklentileride artmaktadır. İstenilen refraktif sonuçlara ulaşabilmek için ameliyat öncesi göz içine yerleştirilecek lens gücünün doğru hesaplanması şarttır. Bu çalışmada hesaplanan İOL gücünü etkileyen dinamikler ve pupilla dilatasyonunun bu dinamiklere etkisi araştırıldı.Prospektif gerçekleştirilen bu çalışma Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesinde katarakt tanısı konup fakoemülsifikasyon İOL implantasyonu cerrahisi endikasyonu alan 45 hastanın 52 gözü üzerinde gerçekleştirildi. Ameliyat öncesi kornea topografisi, otokeratometrik ölçümler ve biyometrik ölçümler her hasta için pupilla dilate değil iken ve pupilla dilate iken olmak üzere iki kez yapıldı.Yapılan ölçümler pupilla dilate ve pupilla dilate değil iken olarak karşılaştırıldığında sadece otokeratometri ile alınan K1 değeri ve biyometrik ultrasonografi ile ölçülen ön kamara derinliğinin dilate iken yapılan ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde yüksek saptandı. Tüm gözlere pupilla dilate iken yapılan ölçüm sonucu elde edilen güçte İOL implante edildiğinde emetrop göz sayısındaki artış anlamlı saptandı. Emetrop gözlerle ametrop gözler kendi aralarında karşılaştırıldığında emetropinin sağlandığı gözlerde ön kamara derinliği istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde yüksek saptandı.İOL gücü hesaplamalarında en önemli basamak formüllerden ziyade keratometrik ve biyometrik ölçümlerdir. Biyometrik ultrasonografi kullanarak kontak teknik uygulaması ile ölçüm yapılıyorsa korneaya bası yapmamaya özen gösterilmelidir. Ölçümleri yaparken ön kamara derinliği takibi yaparak ve elde edilen en yüksek değer alınarak hata payı en aza indirebilir.
Özet (Çeviri)
Cataract surgery by phaco-emulsification and intraocular lens implantation is the most commonly performed surgical procedure worldwide. With improvements in surgical techniques and innovations in the materials and designs of IOLs, patient expectataions have also steadily increased. In order to achieve intended target refraction, intraocular lens power calculations must be done correct. In this study, effects of pupil dilation and other parameters on the introcular lens power calculations were searched.This prospective study was performed in Mersin University, School of Medicine among 45 patients and their 52 eyes which have cataract diagnosis and indication phaco-emulsification and intraocular lens implantation. Corneal topography, A scan ultrasonography, keratometry has been measured with pupil dilation and wihtout pupil dilation at preoperative period.When measurements with pupil dilation and without pupil dilation were compared with each other the K1 reading performed by keratometry and anterior chamber depth which measured with pupil dilation were found to be significantly higher than without pupil dilation. If intraocular lens power measured with pupil dilation were implanted to all of the eyes, emmetropic eyes number significantly increased. Emmotropic eyes and non emmetropic eyes were compared with each other anterior chamber depth in emmotropic eyes was found to be significantly higher than emmetropic eyes.So, performing keratometric and biometric measurements are the most important step in accuracy of intraocular lens power calculation. It is more important than intraocular lens power calculation formulas. If, using A-scan ultrasonography with contact techniques, corneal indentation shouldn?t be done. While performing biometric measurements, anterior chamber depth must be controlled and the highest value of the measurements must be taken for calculation.