Mersin ili kentsel bölgede, kent merkezine bağlı belde ve köy sağlık ocaklarına başvuran bireylerde Hepatit B ve C prevalansının araştırılması
Investigation of Hepatitis B and Hepatitis C prevalance in Mersin city center and countryside village clinics
- Tez No: 281152
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KANDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Genel popülasyon, Hepatit B ve C, Prevalans, General population, Hepatitis B and C, prevalance
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Hepatit B (HBV) ve Hepatit C (HCV) tüm dünyada kronik hepatitin en sık nedenleridir. HBV ve HCV; kronik hepatit, siroz, hepatoselüler kanser ve ölümle sonuçlanabilen ciddi kliniklere neden olabilir. HBV ve HCV tüm dünyada ve Türkiye'de prevalansı ile önemli bir halk sağlığı sorunu ve önemli ekonomik kayba neden olmaktadır. Türkiye'de genel populasyonun HBV ve HCV prevalansının bilinmesi halk sağlığı ve tedavi politikaları geliştirilmesi açısından oldukça önemlidir.Türkiye'de HBV ve HCV prevalansının araştırıldığı çalışmaların çoğunda kan donörleri, askerler, sağlık çalışanları gibi genel toplumu yansıtmayabilecek gruplar üzerine yapılmıştır. Bu çalışmada kentsel ve kırsal kesimi içerecek şekilde tüm toplumu yansıtan bir grup seçilmesi planlanmıştır. Bu amaçla Mersin merkez ve merkeze bağlı belde ve köy Sağlık Ocaklarına başvuran 15 yaş üstü 2800 hastada hepatit B yüzey antijen(HBs Ag), Hepatit C antikoru (anti HCV) ve 752 hastada hepatit B yüzey antijen antikoru(anti-HBs) prevalansı araştırılmıştır. Ayrıca bu prevalansa etki eden faktörler irdelenmiştir. Kart testi yöntemi ile HBs Ag, Anti HCV ve Anti-HBs bakılmış, pozitif çıkan örnekler ELİSA yöntemiyle tekrar çalışılmıştır. Veriler SPSS paket programına kaydedilmiş ve analizler için uygun istatistiksel yöntemler kullanılmıştır.Çalışmamızda genel popülasyonda HBs Ag pozitifliği prevalansını %4,1 olarak saptadık. HBs Ag pozitifliği prevalansı kentsel bölgede %3,6 ve kırsal bölgede %6.8 olarak saptandı(p=0.003).HBs Ag pozitifliği prevalansı kırsal bölgede anlamlı olarak daha yüksekti. Kentsel bölgede HBs Ag pozitifliği prevalansı sosyoekonomik olarak iyi bölgede %2,9, orta bölgede %2,8 ve kötü bölgede %67 olarak bulundu. HBs Ag pozitifliği prevalansı kentsel alanda sosyoekonomik olarak kötü bölgede anlamlı şekilde daha yüksekti. HCV prevalansı genel popülasyonda %1,1 bulundu. HCV prevalansı kentsel ve kırsal bölgede benzer olarak saptandı. Çalışmamızda Anti HBs kentsel ve kırsal bölgede, toplam 752 kişide bakılabildi ve prevalans %19,9 olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInvestigation of Hepatitis B and Hepatitis C prevalance in Mersin city center and countryside village clinicsHepatitis B and Hepatitis C infections are most common causes of chronic hepatitis among the world. HBV and HCV infections are serious disorders and can be resulted with chronic hepatitis, cirhosis, hepatocellular cancer and death. HBV and HCV are causes socio-economic waste and important public health problem with frequent prevalance. Knowledge about prevalance of HBV and HCV infection is very important in improving public health and therapy strategy.In Turkey, most of the studies that investigated HBV ve HCV prevalance are made with blood donors, soldiers, health workers, etc. And these groups can not be reflect general population. For this reason, we planned to select a group that reflects whole population that contain to urban and countryside. Individuals admitted to Mersin city centre, countryside village clinics be enrolled to study. 2800 individuals these are older than fifteen years old, included to study. We purposed to establish hepatitis B surface antigen (HBs Ag), antibodies against hepatitis B surface antigen (anti-HBs), antibodies against hepatitis C (anti-HCV) positivity prevalance. Futhermore in this study, factors these are affects prevalance of hepatitis investigated. Card test method used for determining HBsAg, anti-HCV ve anti-HBs. Postive results confirmed with ELISA method. Input data recorded to SPSS packet programme and adequate statistical methods used for analysis.In this study HBV prevalance was found 4,1% in population. Hbs-Ag positivity prevalance was 3,1% in urban area and 6,8% in countryside area and HBs-Ag positvity prevalance was significantly more common in countryside area(p=0.003). HBs-Ag positivity prevalance in socio-economic status low, middle and high region was 6,7%, 2,8%, 2,9% with respectively. HBs-Ag positivity prevalance was significantly more common in low socio-economic status area of urban. HCV prevalance found 1,1% in general population. HCV prevalance was similar in urban and countryside area. In this study we could look anti-HBs in totally 752 people and found prevalance 19,9%.