Kolorektal kanserlerin karaciğer metastazlarında kullanılan kemoterapötik ajanların hepatotoksik etkisinin ve Pioglitazon'un bu hepatotoksik etki üzerindeki rolünün incelenmesi.
Hepatotoxic effects of chemotherapotic ajents used in liver metastases of colorectal cancers and the role of pioglitazon in this aspect
  1. Tez No: 281389
  2. Yazar: SEBAHATTİN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN HAMALOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: CASH, 5-FU, İrinotekan, Pioglitazon, CASH, 5-FU, İrinotecan, PioglitazoneSupported By: Hacettepe University Scientific Research Unit 09 D01 101 003
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Kolorektal kanserlerin karaciğer metastazlarının rezektabl olabilme olasılığı % 10-20 dir. Karaciğer metastazları için rezeksiyon efektif ve küratiftir.Kemoterapötikler kolorektal kanserlerin tedavisinde önemli bir role sahiptir. Kemoterapi sonrası karaciğerde oluşan ve son zamanlarda CASH (chemotherapy assosiated steohepatitis) olarak literatürde de sık araştırılan karaciğer hasarı, mortalite ve morbidite açısından çok önemlidir.Karaciğerde non-alkolik steatohepatitis(NASH)'i engellemek için yapılan çalışmalarda en sık kullanılan ajanlardan biride Peroksizom Proliferator-Aktivator Reseptor gamma (PPAR?) agonistlerinden olan Pioglitazondur.Bu çalışmada kemoterapiye bağlı karaciğer hasarını ve bu hasarı engelleme yollarını araştırmak amaçlanmıştır.Çalışmada toplam 60 adet ağırlıkları 150gr-250 gr arasında değişen Spraque-Dawley cinsi dişi rat 4 gruba ayrıldı:1.Grup: İntraperitoneal kemoterapi (5-FU ve İrinotekan, 40 mg/kg) verilen grup (20 Rat)2.Grup: İntraperitoneal kemoterapi ( 5-FU ve İrinotekan 40 mg/kg) + gavaj ile Pioglitazon (hafta içi hergün 4 mg/kg ,toplam 20 gün) verilen grup (20 Rat)3.Grup: Kontrol grubu (Standart beslenme dışında ek birşey verilmedi-yapılmadı) (10 Rat).4.Grup :Sham gavaj grubu (10 Rat).Gavaj ile 1 cc SF intragastrik verildiKemoterapiye bağlı karaciğer hasarının göstergesi olarak: Sadece kemoterapi verilen Ratlarda AST ve ALT kontrol grubuna göre yüksek bulundu.Yine kemoterapi alan grupta lobüler inflamasyon ve fibrozis kontrol grubuna göre istatiksel anlamlı olmasada yüksek bulundu.Pioglitazon'nun ise karaciğer fonksiyon testlerinde kemoterapinin olumsuz etkisini azaltığı ancak lobüler inflamasyonda kemoterapinin olumsuz etkisini değiştirmediği saptandı.
Özet (Çeviri)
In colorectal cancer liver metatases resectability rate ranges between 10 % and 20%. Resection of metastatic liver tumors can be efective and curative.Chemotherapetic agents have an important role in treatment of colorectal cancers.The hepatotoxicity caused by chemotherapy known as;Chemotherapy Assosiated Steatohepatitis (CASH) in literature is very important in morbidity and mortality.Pioglitazone (Peroxisome Proliferator Activator-Receptor (PPARs) is one of the most common drugs used in studies to prevent NASH (Non-alcholic steatohepatitis)In this study our aim was to investigate chemothrapy induced hepatic injury and the ways to prevent this toxicity.In study we divide 60 Spraque-Dawley (150gr-250 gr) female rat to 4 group:Group 1: Intraperitoneal chemotherapy (5-FU and İrinotekan, 40 mg/kg) (20 Rat)Group 2: Intraperitoneal chemotherapy ( 5-FU ve İrinotekan ,40 mg/kg) + Pioglitazon (intragastric administration with 4 mg/kg , 20 days.) (20 Rat)Group 3: Control group (Only standart feeding, nothing did and given else ) (10 Rat).Group 4 :Sham group.Intragastric administration with 1 cc SF. (10 Rat).We found that in the Chemotherapy group AST,ALT were higher than the control group.Fibrosis and lobular inflamation observed higher than control group.Pioglitazone decreased the toxic effect of chemotherapy in the liver by decreasing Liver Function Tests, especialy AST and ALT. Pioglitazone did not change the lobuler inflamation in liver caused by chemotherapy.