Sık ateşlenme yakınması ile başvuran çocukların etiyolojik açıdan değerlendirilmesi
Etiologic evaluation of the children with the complaint of frequent fever
- Tez No: 281388
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sık ateşlenme, çocuk, enfeksiyon, etiyoloji, Frequent fever, child, infection, etiology
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Sık ateşlenme yakınmasıyla gelen hastaların belirlediğimiz sınıra göre (yılda 12'den fazla) ateşli hastalık atağı sayısının yüksek olup olmadığını saptamak, hastalardaki ateş ataklarında eşlik eden diğer semptomların sıklığını araştırmak, ilk aşamada gerekli olabilecek laboratuvar tetkiklerini belirlemek ve literatüre bu hastalarda izlenmesi gereken yol açısından katkıda bulunmak.Hastalar ve yöntem: 03 Kasım 2009?27 Nisan 2010 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi'ne sık ateşlenme yakınması ile başvuran 126 hasta; demografik, klinik ve laboratuvar verileri açısından değerlendirildi. Son bir yıl içinde 13 kez ve üzeri ateşli hastalık atağı geçirenler `ateş sıklığı yüksek', 13'ten az olanlar `ateş sıklığı normal' olarak ikiye ayrıldı. Ateş sıklığına göre bu iki grup; hastaların demografik, klinik ve laboratuvar verileri açısından karşılaştırıldı.Bulgular: Yüz yirmi altı hastanın 81'i (% 64,3) erkek, 45'i (% 35,7) kız idi. Hastaların yaşları 9 ay ile 10,5 yıl arasında değişmekteydi. Ateş sıklığı yüksek olan 47 hasta (% 37,3) olduğu görüldü. Her ateş atağına eşlik eden en sık semptomun boğaz ağrısı (% 45,2) olduğu saptandı. Ateş sıklığı yüksek olanların atak sıklığının mevsimlerden etkilenmediği, ateş sıklığı normal olanların ise atak sıklığının kış aylarında yaz aylarına göre arttığı görüldü. Ateş sıklığı yüksek olanlarda lenfadenopati sıklığının arttığı, bu hastalarda fibrinojen ve CRP'nin ortalama kantitatif değerlerinin daha yüksek olduğu saptandı. İki hasta grubu arasında kantitatif immün globulinler açısından fark bulunmadı.Sonuçlar: Detaylı öykü, fizik muayene ve laboratuvar tetkikleri tekrarlayan ateşi olan çocuklarda tanıda büyük önem taşır. Akut faz reaktanları ateş sıklığını tahmin etmede faydalı olabilir. İlk aşamada kantitatif immün globülin düzeylerinin, karaciğer ve böbrek fonksiyon testlerinin gerekli olmadığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine whether the patients with the complaint of frequent fever have fever episodes ? 13 times per year (the limit we have determined), to establish the laboratory tests we should do in the first step, to learn the symptoms that patients experience with fever and to decide on diagnostic algorithm for recurrent fever for clinicians.Patients and methods: One hundred and twenty six patients who were admitted to Hacettepe University İhsan Doğramacı Children?s Hospital between November 2008 and April 2010 with the complaint of frequent fever were evaluated according to data of patients? demographic, clinic and laboratory findings. Patients having fever episodes ? 13 times in the last year were defined as `patient with high fever frequency?, patients having fever episodes < 13 were defined as `patient with normal fever frequency?. And these two groups were compared about their data.Results: Eighty one of the patient were male (64,3 %) and 45 were female (35,7 %) with ages ranging from 9 months to 10,5 years. There were 47 patients (37,3 %) with high fever frequency. The most frequent symptom accompanying fever episodes was sore throat (45,2 %). Episode rates didn?t change with seasonal changes in patients with high fever frequency, although in patients with normal fever frequency episodes were more frequent in winter than in summer. In patients with high fever frequency lymphadenopathy was more frequent, the mean quantitative values of CRP and fibrinogen were higher when compared to the patients with normal fever frequency. Between two groups of patients, there were no difference about the quantitative immun globulin levels.Discussion: A detailed history, physical examination and laboratory tests are important in the diagnosis of children with recurrent fever. Acute phase reactants may be helpful in estimation of fever frequency. We think that there is no need to investigate liver, renal functions and quantitative immun globulin levels in the first step.