Başlangıç mine lezyonlarının tedavisinde florid ilave edilmiş Kazein Fosfopeptit Amorfoz Kalsiyum Fosfat(CPP-ACPF ile floridli süt ve suyun etkinliğinin araştırılması
The effect of fluoridated Casein Phosphopeptide-Amorphous Calcium Phosphate (CPP-ACPF) and fluoridated milk and water on remineralization of artificial enamel lesions
- Tez No: 281442
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAZİYE ARAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CPP-ACPF, DIAGNOdent, floridli süt, kimyasal analiz, mikrosertlik, Chemical analysis, CPP-ACPF, DIAGNOdent, fluoridated milk, microhardness
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Başlangıç Mine Lezyonlarının Tedavisinde Fluorid İlave edilmiş Kazein Fosfopeptit Amorfoz Kalsiyum Fosfat (CPP-ACPF) ile Fluoridli Süt ve Suyun Etkinliğinin AraştırılmasıÇalışmamızda florid içeren CPP-ACPF preparatı (MI Paste Plus) ile 900 ppm florid ilave edilmiş süt ve suyun, yapay olarak oluşturulmuş başlangıç mine lezyonları üzerindeki etkisinin in vitro koşullarda belirlenmesi amaçlanmıştır.Çalışmamızda, kök gelişimi tamamlanmış toplam 35 adet sağlam üçüncü büyük azı dişi kuronu mesio distal yönde 2, bukkolingual yönde 2 parçaya bölünerek, deneyler sırasında kullanılmak üzere toplam 140 adet mine örneği elde edilmiştir.Çalışmamızda deney materyallerinin başlangıç mine lezyonları üzerindeki etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlandığından toplam tüm mine yüzeylerinde başlangıç mine lezyonu oluşturulmuştur. Ağız ortamındaki gün boyu değişen pH değişikliklerini taklit etmek amacıyla dişler 4 hafta süren pH döngüsüne tabi tutulmuştur.Minede oluşan demineralizasyon ve remineralizasyonun belirlenmesi amacıyla 4 ayrı test yöntemi uygulanmıştır.Uygulanan tedavilerin mine yüzeyinde oluşturduğu mineral kaybı ya da kazancının miktarının kalitatif olarak hesaplanabilmesi amacıyla Mikrosertlik Testi uygulanmıştır.Asit içerisinde sert dokulardan çözünen Ca iyonlarının tayini amacıyla Endüktif Eşleşmiş Plazma-Kütle Spektrometre (ICP-MS) kullanılarak kimyasal analiz yapılmıştır.Sağlam mine yüzeylerinde oluşturulan başlangıç çürük lezyonunun ve uygulanan remineralizasyon ajanlarının yüzeylerde oluşturduğu mineralizasyon değişiklikleri Lazer Floresan Teknik (DIAGNOdent) kullanılarak değerlendirilmiştir.Minede oluşturduğumuz başlangıç çürük lezyonunun yapısı ve tedavi sonrasında oluşan değişikliklerin belirlenebilmesi amacıyla Taramalı Elektron Mikroskobisi (SEM) kullanılmıştır. Ayrıca tedavilerin mine örneklerinin mineral düzeyinde oluşturduğu değişiklikler mikroanalitik bir teknik olan Energy-Dispersive Spectroscopy (EDS) yöntemi ile değerlendirilmiştir.Çalışmamızda, başlangıç mine lezyonu üzerine uygulanan tedavilerin minenin mikrosertliği üzerine etkilerinin değerlendirildiği bölümünde MI Paste Plus ile tedavi edilen başlangıç mine lezyonlarına ait mikrosertlik değerlerinin, floridli süt, floridli su ve deiyonize su uygulanan mine örneklerine oranla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır (p0,05). Kontrol grubunun mikrosertlik değerlerinin tüm gruplara oranla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük olduğu belirlenmiştir (p0,05). Floridli su ile tedavi edilen mine örneklerinden çözünen Ca miktarı, MI Paste Plus ve floridli süt gruplarına oranla daha fazla olup, her iki grup ile aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (p0,05).Çalışmamızda DIAGNOdent ile yapılan LF ölçümlerinde; sağlam ve başlangıç mine lezyonu arasındaki LF değerlerinin farklı olduğu gözlenmiştir (p0,05). Bu bulgu DIAGNOdent'in hassaslık ve belirleyiciliğinin uyguladığımız tedavilerin remineralizasyon üzerine etkilerinin karşılaştırılmasında yetersiz kaldığını göstermiştir.Floridli su, floridli süt ve MI paste Plus ile tedavi edilen mine yüzeylerinin SEM değerlendirmesinde ise başlangıç mine lezyonlarına ait morfolojik özelliklerin tamamen değişerek farklı bir yüzey morfolojisinin ortaya çıktığı izlenmiştir. Uygulanan ajanın yapısına bağlı olarak bu tabakaların morfolojik yapısında farklılıklar gözlenmiştir. EDS analizlerinde ise tedaviler sonrası minenin Ca/P oranının MI Paste Plus>floridli süt>floridli su sırasıyla arttığı izlenmiştir.İn vitro koşullarda elde ettiğimiz bulgular, başlangıç çürük lezyonlarının tedavisinde CPP-ACP içerikli preparatlar ile floridli sütün topikal olarak uygulanmasının minenin remineralizasyonunda florid tedavisine göre daha etkin olduğunu göstermiştir. Çalışmamızda elde ettiğimiz bulguların kilinik araştırmalarla desteklendiği koşullarda bu ajanların çocuk diş hekimliğinde başlangıç çürük lezyonlarının remineralizasyonu amacıyla, klasik florid tedavilerine alternatif olarak kullanılabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The Effect of Fluoridated Casein Phosphopeptide-Amorphous Calcium Phosphate (CPP-ACPF) and Fluoridated Milk and Water on Remineralization of Artificial Enamel LesionsThe aim of this in vitro study was to evaluate CPP-ACPF (MI Paste Plus) and 900 ppm F added milk and water on remineralization of artificial enamel lesions.A total of 140 enamel slab samples were prepared to investigate in the laboratory experiments. For this purpose, a total of 35 freshly extracted impacted third molar teeth which completed root formation were split into two pairs as the first pair in buccolingual direction and the second one in mesiodistal direction.All enamel surfaces were immersed in an acidifying gel to create initial lesion formation and a pH cycling protocol as described in the literature was utilized to simulate oral conditions for 4 weeks in order to evaluate the effect of test materials on the artificial enamel lesions.Four different test methods were applied to determine demineralization and remineralization that formed in enamel.After the treatment, Vicker?s microhardness test was used to calculate the total amount of mineral loss or gain on enamel surfaces qualitatively.Inductively Coupled Plasma-Mass Spectromete (ICP-MS) test was conducted to detect Ca ions dissolved from hard tissues as a chemical analysis.Mineralization variations caused by the created artifical enamel lesions on the sound enamel tissues and applied treatment agents were evaluated by using Laser Fluorescence Method (DIAGNOdent).SEM analysis was performed to detect morphological changes occurring in the enamel surfaces of non-treated and treated samples. Moreover, mineral variations of enamel lesions after treatment protocols were calculated by using Energy-Dispersive Spectroscopy (EDS) analysis.Remineralized artificial enamel lesions by MI Paste Plus demonstrated the highest microhardness levels which are statistically significant different (p0,05) between the groups treated by fluoridated milk and water.De-ionized water treatment was considered as the control group which showed the lowest microhardness values. The statistical tests for comparison proved that the lowest microhardness of control group was significant different (p0,05) between the MI Paste and fluoridated milk treatments to compare amount of Ca ions dissolved from enamel surface in the acid solution. In addition, the measured Ca ions amounts were minimum level in these two groups with respect to the control group and fluoridated water group (p0.05).One of the important outcomes of this study is to prove that a statistically significant difference (p0,05) to the control group. Therefore, this study is also prove that DIAGNOdent?s specificity and sensitivity is not enough to distinguish re-mineralization abilities of the treatments.The SEM analysis of the enamel specimens treated by MI Paste, fluoridated milk and water, respectively, showed that various morphological surface characteristics differ from the artificial enamel lesion formation. These surface topographies depend on the structure of test materials which were applied to the enamel surfaces.In our research EDS analysis was also performed to determine Ca/P ratios. The EDS analysis indicated that all test materials improved the Ca/PO4 ratios on enamel.As a result, this research concluded that CPP-ACP and also fluoridated milk can be topically preferred to prevent demineralization and enhance remineralization on enamel. The further clinical investigations, however, must be needed to develop the facts drawn by this dissertation.