Preeklampsili gebelerde serum Paraoksonaz ve Arilesteraz aktivitelerinin değerlendirilmesi
Assesment of serum Paraoxonase and Arylesterase activity in preeclampsia
  1. Tez No: 281560
  2. Yazar: FATMA ESİN KARÇİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN BALAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Paraoksonaz, Arilesteraz, Preeclampsia, Paraoxonase, Arylesterase
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Preeklampsi (PE) gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli maternal ve perinatal morbidite ve mortalite nedenlerinden birisidir. Henüz etyopatogenezi tam aydınlatılamamıştır ve tanısında spesifik bir belirteç yoktur. Bu çalışmanın amacı preeklampside paraoksonaz ve arilesteraz enzim aktivitelerinin, hastalığın patogenezi ve şiddeti ile olan ilişkisini saptamaktır.Bu çalışma Nisan 2010 ile Ekim 2010 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'ne başvuran, 54 preeklamptik gebe ile herhangi bir medikal problemi olmayan 51 kontrol gebe ile yapılmıştır.Yaş ve gebelik haftası açısından benzer olan hastalarda serum paraoksonaz ve arilesteraz aktiviteleri preeklamptik grupta kontrol grubuna göre anlamlı yüksek olarak bulunmuştur. Şiddetli preeklampsi grubu ile hafif preeklampsi grubu arasında antioksidan enzim aktiviteleri açısından fark bulunmamıştır.Bizim çalışmamızda, artan paraoksonaz ve arilesteraz aktiviteleri ile preeklampsi arasında ilişki olduğu gösterilmiştir. Antioksidan enzim aktivitelerindeki artış, preeklampsideki oksidatif strese karşı verilen kompansatuar bir yanıt olabilir. Preeklampsi patogenezinde paraoksonaz ve arilesterazın ilişkisini göstermek için daha fazla prospektif çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Preeclampsia is a disease of one of the most important cause of maternal and perinatal mortality and morbidity in developing and developed countries. Its etiopathogenesis hasn?t been understood clearly yet and no specific marker in its diagnosis has been found. The aim of this study is to determine the relationship of serum paraoxonase and arylesterase activity in pathogenesis and severity of preeclampsia.This study was performed with 54 preeclamptic pregnant women and 50 pregnant women having no medical problems who has admitted to the Obstetrics and Gynecology Clinic of Gaziantep University Medical Faculty between april 2010 and october 2010.Serum paraoxonase and arylesterase activity in preeclamptics were statistically higher than control group in patients with similar age and gestational weeks. There was no significant difference in antioxidant enzyme activities between the mild and severe preeclampsia groups.Our data demonstrate that preeclampsia is associated with increased paraoxonase and arylesterase activity. The increased activities of antioxidant enzymes may be a compensatory regulation in response to increased oxidative stress in preeclampsia. Prospective studies are needed to determine the significance of paraoxonase and arylesterase activity in the pathogenesis of preeclampsia.