Mediastinal lezyonlarda Endoskopik Ultrasonografi (EUS) eşliğinde İnce-iğne Aspirasyon Biyopsisinin (İİAB) tanı başarısı
The yield of Endoscopic Ultrasound (EUS) Guided Fine-needle Aspiration (FNA) in the diagnosis of mediastinal lesions
- Tez No: 281593
- Danışmanlar: PROF. DR. NECLA SONGÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Endoskopik ultrason, ince iğne aspirasyonu, mediastinal, adenopati, akciğer kanseri, metastaz, mediasten, Endoscopic ultrasound, fine-needle aspiration, mediastinal, adenopathy, lung cancer, metastasis, mediastinum
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ediastinal Lezyonlarda Endoskopik Ultrasonografi Eşliğinde İnce-İğne Aspirasyon Biyopsisinin Tanı BaşarısıGünümüzde EUS, trans-özefagial ve trans-gastrik yaklaşımla akciğer kanserlerinde, en uygun tedavi yaklaşımının ve prognozun belirlenmesinde, önemli parametrelerden olan, mediastinal lenf nodlarına ve bazı vakalarda da uzak organ metastazlarına ulaşarak, doku örneklerinin sağlanmasında en etkili ve minimal invaziv bir yöntem olarak kabul görmüştür. Bu çalışmada, endosonografi ünitesinde torasik lezyonlarda EUS endikasyonu konularak, İİAB planlanan olguların prospektif olarak oluşturulan dosyalarının retrospektif olarak değerlendirilerek EUS-İİAB'nin diagnostik başarısının araştırılması amaçlanmıştır.Materyal ve metodOcak 2008 ve Eylül 2010 tarihleri arasında, mediastinal kitle, mediastinal lenf nodu, mediastene invaze intrapulmoner kitle ve/veya primer akciğer kanserinin uzak organ metastazları nedeniyle tanı amaçlı EUS-İİAB planlanan 71 hastanın, dosyası retrospektif olarak değerlendirildi. Dosya bilgilerinden hastaların demografik verilerine ilaveten, endosonografi raporlarından EUS endikasyonu, işlemin teknik, sonografik ve ekografik özellikleri ile İİAB uygulanan lenf nodu veya kitlenin lokalizasyonu ile ilgili bilgilere ulaşıldı. İİAB uygulanan vakalarda, patoloji raporları incelendi. Hastalarda EUS ve/veya EUS İİAB ile varılan final tanıları, uygulanan tedavi ve klinik takipleri ile birlikte değerlendirildi.BulgularEUS/EUS-İİAB işlemi, 71 hastanın (51 erkek, 20 kadın; ortalama yaş: 62±10) 8'inde mediastinal kitle, 11'inde pulmoner kitle, 9 olguda pulmoner kitle ve eşlik eden lenf nodlarına, 34 olguda yalnızca mediastinal lenf nodlarına, 4 olguda sürrenal ve/veya karaciğer kitlelerine ve 7 olguda ise intraabdominal lenf nodları sebebiyle uygulanmıştı. İİAB uygulanan 60 (% 84) olgularda ortalama işlem süresi 33±12 dk idi.% 32,3 olguda 22G, % 38,8'inde 19G ve % 14 olguda ise her iki iğne kullanılmıştı. 66 lenf nodu ile 31 kitleye EUS-İİAB işlemi uygulanmış ve 60 vakadan toplam 97 biyopsi materyali alınmıştı. Biyopsi materyallerinin 72 (% 65,4)'si yeterli idi ve sonuçlar 44 (% 40)'ünde malign, 28 (% 25,5)'inde ise benign idi. Kitle ve lenf nodlarından alınan biyopsi materyallerindeki yeterlilik oranları istatistiksel olarak farklı değildi (p= 0,99). EUS-İİAB ile alınan 97 biyopsi materyalinin, 49'unda 22G ve 48'inde ise 19G iğne kullanılmıştı. 22G ile % 77,6 oranında, 19G ile % 70,8 oranlarında yeterli materyal alınmıştı ve fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,49). İİAB uygulanan 60 (% 84) hastada final tanıya ulaşılmıştı. 1 olguda EUS-İİAB ile tanı yanlış negatif idi. EUS-İİAB'nin malign hastalık için spesifitesi % 100, sensitivitesi ise % 97 iken granülamatöz hastalık için hem spesifitesi hem de sensitivitesi % 100 idi.SonuçEUS, sistematik değerlendirme gücü ile aynı seansta mediastinal veya intraabdominal lenf nodlarından veya kitlelerinden yeterli materyal alınmasına imkan vererek malign/bening ayrımı yapabilen ve sitopatolojik tanıya ilaveten özellikle akciğer tümörlerinin evrelemesine imkan sağlayan tanı başarısı yüksek, komplikasyon oranı son derece düşük, maliyeti diğer invaziv yöntemlere göre oldukça ucuz ve daha invaziv girişimleri gereksiz kılan bir girişimsel tanı yöntemidir.
Özet (Çeviri)
EUS has proven to be the most effective and minimally invasive technique for the collection of tissue samples by accessing mediastinal lymph nodes and, in some cases, distant organ metastases, which are among the most important parameters for the determination of the optimal treatment approach and the prognosis through transesophageal and transgastric approaches in lung cancer. In this study, we aimed to investigate the diagnostic yield of EUS-FNA based on a retrospective evaluation of medical records of patients who underwent FNAB after establishing the indication for EUS in thoracic lesions in the endosonography unit.Materials and MethodsWe retrospectively evaluated medical records of 71 patients in whom diagnostic EUS-FNA was planned due to mediastinal mass, mediastinal lymph node, intrapulmonary mass invading the mediastinum and/or distant organ metastasis from primary lung cancer. Data obtained from medical records included patient?s demographic data as well as indications for EUS from endosonography reports, technical, sonographic and echographic characteristics of the procedure and the location of the lymph node or mass in which FNA was performed. The pathology reports of the patients who underwent FNAB were reviewed. Final diagnosis of the patients confirmed by EUS and/or EUS FNAB results were assessed along with the treatment applied and clinical follow-up of patients.ResultsOf 71 patients (51 males, 20 females; mean age: 62±10), EUS/EUS-FNA was performed on mediastinal mass in 8 patients, pulmonary mass in 11, pulmonary mass and accompanying lymph nodes in 9, only mediastinal lymph nodes in 34, adrenal mass and/or liver mass in 4 and intraabdominal lymph nodes in 7. The mean operative time was 33±12 minute, in 60 patients (84 %) who underwent FNAB. A 22 gauge needle was used in 32,3 % of patients and a 19 gauge needle in 38,8 % of patients whereas both needles were used in 14 % of patients. EUS-FNA was performed on 66 lymph nodes and 31 masses and a total of 97 biopsy samples were collected from 60 patients. 72 % of the biopsy samples were deemed adequate and biopsy results were malignant in 44 patients (40 %) and benign in 28 patients ( 25,5 %). Adequacy of biopsy samples from masses and lymph nodes was not statistically significant (p= 0,99). Of 97 biopsy samples obtained by EUS-FNA, a 22 gauge needle was used in 49 and a 19 gauge needle in 48. The success rate in obtaining adequate biopsy samples was 77,6 % with the 22 gauge needle and 70,8% with the 19 gauge needle, however the difference did not reach statistical significance (p= 0,49). A final diagnosis was established in 60 patients (84 %) who underwent FNAB. One patient had a false negative result with EUS-FNA. The specificity and sensitivity of EUS-FNA were 100 % and 97 %, respectively, for malignant disease whereas both specificity and sensitivity were 100 % for granulomatous disease.ConclusionEUS is an interventional diagnostic method with a high diagnostic yield, low rate of complication and lower overall cost compared to other invasive methods. EUS, with its capability for systemic evaluation, enables obtaining adequate samples from mediastinal or intraabdominal lymph nodes or masses in the same session, thus allowing malignant/benign discrimination and particularly, staging of lung tumors as well as cytopathologic diagnosis and eliminates the need for more invasive procedures.