Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde konjenital kalp hastalığı tanısı alan olguların retrospektif değerlendirilmesi
A retrospective study on the patients who have the diagnosis of congenital cardiac disease at 19 Mayis University, in Newborn Intensive Care Unit from the date from January 2006 to December 2010
- Tez No: 281694
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ KÜÇÜKÖDÜK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan yoğun bakım ünitesi, yenidoğan, konjenital kalp hastalığı, ekokardiyografi, Newborn intensive care unit, newborn, congenital cardiac disease and echocardiography
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Konjenital kalp hastalıkları, konjenital majör anomaliler arasında en sık görülen hastalıklardır. Tedavi yöntemlerinde pek çok ilerlemeler olmasına rağmen kardiyak defektler bebek ölüm nedenlerinin %10'unu, malformasyonlara bağlı ölümlerin yarısını oluşturmaktadır. Bu çalışma, YYBÜ'nde KKH tanısı konulan vakalarının demografik özelliklerinin incelenmesi, KKH'nın sıklığının ve tanı dağılımının belirlenmesi, KKH'nın etiyolojisine ilişkin bazı risk faktörlerinin araştırılması amacıyla planlandı.Method: Çalışmamızda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çocuk Hastanesi YYBÜ'nde 2006-2010 yılları arasında KKH tanısı ile yatırılarak izlenen term ve preterm 361 yenidoğanın dosyaları retrospektif olarak incelendi. Ekokardiyografisi normal olan 14, supraventriküler taşikardi tanısı konulan 3 olgu ile ilk 3 günde PFO ve/veya PDA tanısı alan 44 olgu çalışma dışı bırakıldı.Bulgular: Yenidoğan yoğun bakım ünitemideki KKH sıklığı %7.5 olarak bulundu. KKH'lı yenidoğanlarda kız/erkek oranı anlamlı farklılık göstermedi. Bebeklerin ortalama gestasyonel haftası 37.38 ± 2.66 hafta, ortalama kilosu 3053.20 ± 801.40 gr idi. KKH saptanan 300 olgunun anne yaşı ortalaması 27.69 ± 6.28 yıldı. Olguların %32.3'ünde siyanotik, %67.7'sinde siyanotik olmayan KKH saptandı. Yenidoğanlarda en sık görülen asiyanotik KKH VSD (%15.3) iken, en sık siyanotik KKH (%10) BAT idi. En sık kardiyoloji konsültasyon nedeni üfürüm duyulmasıydı (%50.3). Kırkaltı olguda (%15.3) akrabalık vardı. KKH saptanan 300 olgunun 13'ünde (%4.3) aile öyküsünde KKH vardı. KKH tanısı alanların 55'i (%18.3) diabetik anne bebeği idi, bunlarda septum hipertrofisi görülme oranı %70.9 olup anlamlı yüksekti. Hastaların yatış nedenlerine bakıldığında kardiyolojik nedenlerden sonra ilk sırayı %14.3 oranı ile solunumsal nedenler almaktaydı. Olguların ortalama yatış süresi 11.34 ± 17.11 gündü. KKH'lı toplam 300 olgunun 220'si (%73.3) taburcu, 67'si (%22.3) exitus olurken, 13'ü (%4.3) başka merkeze sevk edildi.Sonuç: Konjenital kalp hastalığı normal populasyonda yaklaşık 1000 canlı doğumda 8-12 oranında görülürken, yenidoğan döneminde sıklığı 4-7 kat artmaktadır. Bu nedenle yenidoğanlarda kardiyolojik ve ekokardiyografik değerlendirme büyük önem taşımaktadır. Ayrıca yenidoğan döneminde KKH'nın erken tanınması, hayat kurtarıcı girişimlerin erken yapılmasına ve böylece mortalite ve morbiditede belirgin azalmaya yol açacaktır. Bunun yanı sıra, KKH saptanan olgular kalp damar sistemi dışı nedenlerle de hastaneye yatırılabileceğinden, yenidoğan döneminde bebeklerin kardiyolojik açıdan ayrıntılı ve titizlikle değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Congenıtal cardiac disease is the most frequent disease among the major congenital anomalies. Although there have been remarkable developments, cardiac defects still cause the %10 of infant mortalities and half of the mortalities caused by malformations This study planned to investigate the demographic features of the patients who are congenital cardiac disease diagnosed, to determine the freguency of diagnosis range and to research the risk factors about the etiology of congenital cardiac disease in newborn intensive care unit.Methods: In our study, the files of 361 patiens congenital cardiac disease diagnosed and monitored as term or preterm were retrospectively examined in newborn unit of Ondokuz Mayıs University from 2006 to 2010. 14 patients with normal echocardiography, 3 patients supraventriculer tachycardy diagnosed and 44 patients PFO and/or PDA diagnosed in first three days were disregarded.Results: The frequency of congenital cardiac disease in newborn intensive care unit was determined as %7.5 There was not a significant male/female percentage on the results of the patients congenital cardiac disease diagnosed. The median gestational age of infants were 37.38 ± 2.66 weeks and the median weight was 3053.20 ± 801.40 grams. The median of the mother?s age congenital cardiac disease diagnoed was 27.69 ± 6.28 years. Cyanotic congenital cardiac disease were monitored on %32.3 of the cases, non-cyanotic congenital cardiac disease were monitored on %67.7 of the cases. The most frequent congenital cardiac disease was (%15.3) ventricular septal defect, the most frequent cyanotic congenital cardiac disease (%10) was Large Artery Transposition. The reason of the most frequent cardiac consultation (%50.3) was cardiac souffle. 46 of total the cases (%15.3) were relatives each others. 13 of 300 patients congenital cardiac disease diagnosed (%4.3) had congenital cardiac disease in their famiy history. 55 of 300 patients congenital cardiac disease diagnosed (%18.3) had diabetic mothers and the range of septum hypertroph was significantly high as %70.9. Having a look at the reasons of hospitalitation, after the cardiac problems, respiratorial problems (%14.3) were the first. The median stay of the matures were 11.34 ± 17.11 days. 220 of 300 patients congenital cardiac disease diagnosed (%73.3) were discharged, 67 (%22.3) were exitus and 13 (% 4.3) were tranfered to outside institutions.Conclusion: In a normal population, congenital cardiac disease rate is approximately 8-12 per 1000 live births, however the frequency of congenital cardiac disease in neonatal period is 4-7 times more than normal population. Therefore, cardiological and echocardiographic evaluation in neonates has great importance. In addition, early recognition of CHD in the neonatal period, and thus making life-saving interventions will lead to significant reduction in mortality and morbidity. Cardiologically examining the patients during the newborn period has vital importance because of CHD patients hospitalized with the different reasons except cardiovascular system problems.