Larinks kanserinin ÇKBT ile radyolojik evrelemesi: klinik ve patolojik korelasyonu
Radiologic staging of laryngeal carcinoma with MDCT: Clinical and pathologic correlation
  1. Tez No: 281924
  2. Yazar: ŞAHİNDE ATLANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. 78DR. BAKİ ADAPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Larinks kanseri, Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi, tümörevrelemesi, endoskopi, patoloji, Larynx cancer, multidetector computed tomography, tumor staging, endoscopy, pathology
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Tezin amacı ince kesit ve multiplanar inceleme olanağı sağlayan Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi (ÇKBT) ile larinks kanserli hastalarda evreleme yaparak, ÇKBT'nin larinks kanseri evrelemesine katkısını araştırmaktı. Bu çalışma Mart 2009- Kasım 2010 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalında prospektif olarak gerçekleştirildi. Hastanemiz kulak-burun-boğaz bölümünde direk laringoskopi eşliğinde alınan biyopsi sonucu skuamöz hücreli kanser olarak gelen ve opere olan 27'si erkek, 1'i bayan 28 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara tedavi öncesi evreleme için indirekt laringoskopi, direk laringoskopi, kontrastlı BT çalışmaları yapıldı. BT görüntülemesi çok kesitli BT cihazı ile gerçekleştirildi. Radyolojik değerlendirme klinik ve endoskopik bulgulardan habersiz 2 radyolog tarafından multiplanar rekonstrüksiyon imajlar ile 3 eksende incelendi ve her hasta için konsensus kararına varıldı. Tümör evrelemesinde TNM sınıflaması kullanıldı. 28 olgunun 16'sına total larenjektomi, 9'una supraglottik larenjektomi, 3'üne ise frontolateral larenjektomi operasyonu uygulandı. Evrelemeler arasındaki uyum Kappa testi ile değerlendirildi. Laringeal yapıların tutulumuna ait BT ve patoloji sonuçlarının doğruluğunu belirlemede sensitivite, spesifite, doğruluk, NPV, PPV, test sonucu olasılık oranı hesaplandı. Patolojik tümör evresi ve klinik evreleme arasında Kappa katsayısına göre uyum izlenmedi (?w=0,06 ). Radyolojik tümör evrelemesi ve patolojik tümör evreleme arasında Kappa katsayısına göre uyum iyi düzeydeydi (?w=0,773). Değerlendirilen laringeal bölgeler için sensitivite değerleri %86-100, spesifite değerleri ise %55- 100 arasında değişmekteydi. Sonuç olarak, larinks kanserinin evrelemesinde ince kesit ve multiplanar görüntüleme sağlayan ÇKBT ile tümör evrelemesi büyük bir doğrulukla yapılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of study was to evaluate the role of thin slice, multiplanar MDCT imaging in laryngeal tumor staging. This prospective study was carried out at Eskişehir Osmangazi University School of Medicine, Department of Radiology between March 2009 and November 2010. 28 patients who underwent a direct laryngoscopy guided biopsy at ENT deparment and diagnosed with squamous cell carcinoma of larynx were included in study. All patients had surgery. Indirect and direct laryngoscopy, contrast enhanced multi-slice CT examinations were performed for pre-operative staging. Two radiologists, blinded to clinical and endoscopic findings, reviewed the images with the aid of multiplanar reconstructions in three planes and a consensus decision was made for each patient. Stagings were done by using TNM staging system. Of 28 patients, 16 had total laryngectomy, 9 had supraglottic laryngectomy and 3 underwent a frontolateral laryngectomy procedure. Concordance between clinic, pathologic and CT-based stagings was tested with Kappa test. To assess the accuracy of pathologic and radiologic findings of tumor infiltration into laryngeal structures, sensitivity, specificity and accuracy rates, negative predictive value, positive predictive value and probability rates were calculated. Kappa test didn?t indicate any agreement between pathologic and clinic stagings (?w=0,06). A high level of agreement between radiologic and pathologic tumor stagings was found (?w=0,773). Sensitivity and specificity values of MDCT for the evaluated laryngeal structures were % 86-100 and % 55-100, respectively. In conclusion, staging of larynx carcinoma can be made with high accuracy rates using MDCT which has the advantage of thin slice and multiplanar imaging cababilities.