Normal bireylerde ve keratokonus olgularında Pentacam HR ve Orbscan II ölçümlerinin karşılaştırılması
Comparison of Orbscan II and Pentacam HR in Normal and Keratoconus
- Tez No: 281925
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: keratokonus, kornea, topografi, pentacam, orbscan, keratoconus, cornea, topography, pentacam, orbscan
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalına başvuran çalışma kriterlerine uygun ve katılma onamı veren 193 olgunun 193 gözü değerlendirmeye alındı. Olgular kontrol grubu (n=100), evre I keratokonus (n=45), evre II keratokonus (n=22) evre III keratokonus (n=14) ve evre IV keratokonus (n=12) olarak gruplandırıldı. Her olguya tam oftalmolojik muayene yapıldıktan sonra Orbscan II ve Pentacam HR cihazı ile kornea topografi ölçümleri aynı gün içersinde 2 kez olacak şekilde tekrarlandı. Keratokonus olgularının normal olgulardan ayırımında ve keratokonus olgularının gruplanmasında her iki cihaz da yüksek hassasiyet göstermekteydi. Orbscan II cihazı pakimetri ölçümlerinde daha ince ve başta arka yüzey olmak üzere elevasyon değerlerinde daha yüksek değerler vermekte böylece keratokonus hastalarının ve refraktif cerrahi adaylarının değerlendirilmesinde Pentacam HR cihazına göre daha ektazik bir tavır sergilemektedir. Bu nedenle keratokonus tanısı, refraktif cerrahi öncesi ve sonrası değerlendirmede Pentacam HR daha güvenilirdir. Pentacam HR cihazı Orbscan II cihazına göre elevasyon parametreleri ve pakimetrik parametreler açısından daha iyi bir tekrarlanabilirlik göstermektedir.Pentacam HR cihazı ile normal ve keratokonus ayırımında sırasıyla pakimetri, elevasyon ve ardından keratometri parametreleri daha çok yardımcı olmaktadır.En değerli parametreler olarak sırasıyla minimum pakimetri, maksimum arka elevasyon, santral kornea kalınlığı ve maksimum ön elevasyon dikkati çekmektedir.
Özet (Çeviri)
193 eyes of 193 patients were analyzed in the present study. Patients were recruited from the Ophthalmology Department of Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine. Subjects were grouped as control (n=100), grade I keratokonus (n=45), grade II keratokonus (n=22) grade III keratokonus (n=14) and grade IV(n=12) keratokonus. After full ophthalmologic examination, corneal topography with Orbscan II and Pentacam HR was evaluated for each subject 2 times. Both of the devices showed high sensitivity for distinguishing keratoconus from normal subjects. Orbscan II can mimic like ectasia in keratoconus subjects and refractive surgery candidates with thinner pachymetric values and higher elevation values. Pentacam HR is more reliable in assessment before and after refractive surgery and keratoconus patients. Pentacam HR shows better reproducibility especially in elevation and pachymetric values. In distinguishing keratoconus from normal subjects; pachymetric, elevation and keratometric parameters are useful respectively. Most valuable parameters are minimum pachymetry, maximum posterior elevation, central corneal thickness and maksimum anterior elevation respectively.