Gebelikte bulantı kusma ile sosyal destek arasındaki ilişki
The relationship between social support and nausea and vomiting in pregnancy
  1. Tez No: 281943
  2. Yazar: TUĞBA KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİYE METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Gebelikte Bulantı Kusma, Sosyal Destek, Hemşirelik, Pregnant, Nausea and Vomiting In Pregnancy, Social Support, Nursing
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, Gebelikte bulantı kusma (GBK) ile sosyal destek arasındaki ilişkinin incelenmesidir.Yöntem: Çalışma 01.02.2010-31.03.2010 tarihleri arasında İzmir Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gebe Polikliniği'ne başvuran, 20-39 yaş arasındaki 20-24 haftalık 450 gebe ile yapılmıştır. Verilerin toplanması için Gebe Bilgi Formu, Gebelikte Bulantı Kusma Aracı ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Gebelikte Bulantı Kusma (GBK) ile sosyal destek arasındaki ilişkinin belirlenmesi için korelasyon analizi kullanılmıştır.Bulgular: Çalışmaya katılan 450 gebenin %71.1'inde GBK görülmüştür. Gebelikte Bulantı Kusma (GBK)'nın başlama zamanı ortalama olarak 6.42±2.690 hafta, bulantı-kusma süresi ise ortalama 9.98±4.493 hafta olarak bulunmuştur. Gebelerin bulantı-kusma şiddet puan ortalamaları ile aileden (r=0.034, p=0.476), arkadaştan (r=0.022, p=0.476) ve özel bir insan (r= - 0.003, p=0.952) olmak üzere alt gruplardan algılanan sosyal destek düzeyi ile algılanan toplam sosyal destek düzeyi (r=0.022, p=0.640) arasında yapılan korelasyon analizinde istatistiksel ilişki bulunmamıştır.Sonuç: Sosyal destek GBK'yı etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of the study is to examine the relationship between social support and nause and vomiting in pregnancy.Method: The study was conducted between the 1st February 2010 and 31st March 2010 on 450 pregnant women, whose pregnancies were 20-24 week and among 20-39 years age admitted to the outpatient clinic of Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pregnancy Unit. To collect data, Pregnancy Information Tool, Nausea and Vomiting In Pregnancy Instrument, NVPI) and Multidimensonal Scale of Perceived Social Support were used.Results: Of the women who admitted to study %71.1 were seen nausea and vomiting in pregnancy. The mean beginning time 6.42±2.690 and mean nausea and vomiting time 9.98±4.493 were found in this study. There were no associations between the the mean scores of women?s nasuea and vomiting severity and perceived social support by the subtitles? groups such as family (r=0.034, p=0.476), friend (r=0.022, p=0.476) and significant person (r= - 0.003, p=0.952) and perceived total social support.Conclusion: Social support isn?t the only factor influencing nausea and vomiting in pregnancy.