Psikiyatri tanısı alan ergen ve ebeveynlerinin öfke ifade etme biçimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examine the relationship of expressing anger between adolescents diagnosed with psychiatric and their parents
  1. Tez No: 281961
  2. Yazar: DEMET TAŞÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BESTİ ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Öfke, Öfke İfade Tarzları, Psikiyatri Hastası Ergen, Ebeveyn, Anger, Anger Expression, Adolescent Psychiatric Patients, Parent
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı, psikiyatri tanısı alan ergen ve ebeveynlerin öfkeyi ifade etme biçimleri arasındaki ilişkiyi incelemektir.Araştırmanın örneklemini, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gençlik Ruh Sağlığı Danışma ve Tedavi Birimine başvuran 15-18 yaş arasındaki ergen ve ebeveynleri oluşturmaktadır. Çalışmanın verilerini toplamak için, Demografik Bilgi Formu ve Spielberger tarafından geliştirilen ve Özer tarafından Türkçeye uyarlanan Sürekli Öfke/Öfke İfade Tarzı Ölçeği (SÖÖTÖ) kullanılmıştır. Araştırmada, tek yönlü varyans analizi ve varyans analizinin anlamlı olduğu durumlarda Tukey's honestly significant difference (HSD) testi uygulanmıştır.Araştırma sonuçları öfke düzeyleri açısından incelendiğinde, psikiyatri tanısı alan ergenler ile ebeveyn anneler ve ebeveyn babaların sürekli öfke ve öfkeyi içe yansıtma durumları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Psikiyatri tanısı alan ergenler ile ebeveyn babaların öfkeyi dışarı yansıtma durumları bakımından istatiksel olarak anlamlı bir fark görülmezken; ergenlerin ebeveyn annelere göre öfkeyi dışarı yansıtma düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Öfkeyi kontrol etme durumu bakımından psikiyatri tanısı alan ergenler ile ebeveyn anneler arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark görülmezken; ebeveyn babaların öfke kontrollerinin ergenlere göre daha iyi olduğu görülmektedir.Bu araştırmanın sonuçlarına dayalı olarak, ergen ve ebeveynlerin birlikte katıldığı öfke yönetimi programları düzenlenmesi önerilir. .
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship of expressing anger between adolescents diagnosed with psychiatric and their parents.The test group consits of adolescents between the ages of 15-18 and their families registered at the Ege University Medical Faculty Hospital Adolescent Mental Health Consultation and Treatment Unit. A Demographic Questionnaire and an Anger Expression Scale, which was developed by Spielberger and adapted to Turkish by Özer, have been used for collecting data. In the study, the one-way analysis of variance were applied. Additionally, Tukey-HSD test was conducted when the results of Anova were significant.The research results were examined in terms of different levels of anger, adolescents diagnosed with psychiatric did not demonstrate statistical differences their mothers and fathers concerning trait anger and anger inward reflection. In terms of out of anger, adolescents diagnosed with psychiatric did not demonstrate statistical differences in comparison to their fathers but they did reflect more out of anger than their mothers. In terms of anger control, adolescents diagnosed with psychiatric did not demonstrate statistical differences to their mothers but, their fathers were better in controling anger than adolescents diagnosed with psychiatric.In terms of study results, adolescents and their parents recommend regulation of anger management programs.