HBsAg taşıyıcılığı diş çekimi sonrası enfeksiyon gelişmesi açısından bir risk faktörümü?
Being a HBsAg carrier is a risk factors for post infection development after tooth extraction?
  1. Tez No: 282197
  2. Yazar: MUSTAFA TATIDZE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜMSER ÇÖLOK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CRP, Di? çekimi, ESH, Geçici sistemik enfeksiyon, HBsAg, PCT, CRP, ESR, HBsAg, PCT, Tooth extraction, Temporary Systemic Infection, WBC
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Çalışmanın amacı, HBsAg taşıyıcısı olan hastalarda diş çekimi sonrası akut faz reaksiyonunun etkin parametrelerinden olan BK, NS, CRP, PCT ve ESH kullanarak enfeksiyöz komplikasyonların gelişimi açısından bir risk faktörü olup olmadığı sorusuna cevap aramaktır.Çalışma, diş çekim endikasyonu ile başvuran 20 HBsAg ve 20 herhangi bir sistemik rahatsızlığı olmayan toplam 40 hasta üzerinde gerçekleştirildi. HBsAg?li hastalardan 48, kontrol grubu hastalardan 52 olmak üzere toplam 100 adet diş çekildi. Hastalar temel olarak HBsAg ve Kontrol grubu şeklinde tasnif edilerek,her hasta için 4 ayrı tüpte preoperatif, postoperatif 1-3. günlerde olmak üzere toplam 3 kez kan alındı. Elde edilen kanların preoperatif ve postoperatif laboratuvar test sonuçları toparlanıp istatistiksel analizleri değerlendirildi. Ayrıca çekilen diş sayısı ve diş çekim süresi grupları da istatistikî değerlendirilmeye tabii tutuldu.HBsAg ve kontrol grubu arasındaki her bir parametre (BK, NS, CRP, PCT, ESH) karşılaştırılmalarında önemli istatistiki fark olmadığı görüldü.Tüm hastaların ölçüm zamanlarını istatistikî olarak kar?ıla?tırdığımızda CRP ve ESH değerlerinde diş çekimi sonrası 1. günde artış gözlenirken 3. günde 1. güne nispeten düşüş gözlendi.Di? çekim sayısı açısından tasnif edilen, bir veya 2 diş çekim sayısı ile 3 ve üzeri diş çekim sayısı gruplar arasında tüm parametrelerde istatistikî olarak herhangi bir fark tespit edilmedi.Diş çekimi süresiyle ilgili 15 dakika ve üzeri süre ile diş çekimi yapılan hastalarda 15 dakika va daha az sürede diş çekilen hastalara nispeten NS, CRP ve ESH parametrelerinde di? çekimi sonrası 1. günde artış gözlensede diş çekimi sonrası 3. günde diş çekimi sonrası 1. güne nispeten azalma gözlendi. Ancak diş çekim sayısı ve süresi arttıkça sistemik enfeksiyonun da geçici olarak artmakta olduğu gözlendi.Ayrıca laboratuvar sonuçlarına göre hastaların tüm parametrelerinin tek tek klinik değerlendirmelerinde diş çekimi öncesi ile diş çekimi sonrası 1. ve 3. günde alınan kan sonuçlarının karşılaştırılmasında yükselme, azalma veya aynı değerlerde kalma gözlendi. Ancak tüm hastalarda herhangi bir patolojik duruma rastlanmadığından değerlerin patolojik sınırlarda olmadığı görüldü.Postoperatif enfeksiyonların takibinde CRP ve ESH parametrelerinin diğer parametrelere göre (BK, NS, PCT) daha hassas oldukları gözlendi.Aldığımız sonuçlar büyük fark göstermese de, sonuçların sayısal ve somut verilerle gösterilebileceği doğrulandı.Diş çekimi işlemleri HBsAg? li hastalarda normal herhangi bir sistemik rahatsızlığı olmayan hastalarda olduğu gibi, hepatit bulaşması açısından belirli korunma yöntemlerine uyarak yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is, to answer the question; Do HBsAg carrier patients have a risk factor for the development of infectious complications after tooth extraction by using the acute phase reactions? active parameters, which are WBC, NC, CRP, PCT and ESR.The study was performed with the indication of tooth extraction in 40 patients,20 of them were HBsAg (+) and 20 had no systemic disease. 100 teeth were extracted; 48 of them were in HbsAg (+) patient group, 52 were in control group. Patients were classified as basic as the HBsAg and the control group, blood was drawn totally 3 times with 4 especial tubes for each patient preoperatively and postoperatively in 1-3rd days. The obtained blood were examined and statistical analysis of preoperative and postoperative laboratory test results were assessed. In addition, extracted teeth count and teeth extraction time groups were also taken for statistical evaluation.There was no significantly statistical difference in comparison of each parameters (WBC, NC, CRP, PCT, ESR) between the HbsAg(+) and control groups.In statistically comparison of measurement time above all the patients, values of the CRP and ESR in the 1st day following teeth extraction showed an increase, but in 3rd day relatively to 1st day they were decreased.In classification according to teeth extraction count, there were no statistical difference in all parameters between 1 or 2 tooth extraction and 3 or more teeth extraction groups.In the classification according to the duration of teeth extractions, in NS, CRP and ESH parameters increases were noted in the 1st day after tooth extraction relatively before tooth extraction, but in the 3rd day after tooth extraction there was decrease relatively to the 1st day following tooth extraction between the 15 and more minutes lasting teeth extractions and relatively 15 and lesser minutes lasting teeth extractions. However; increasing the tooth extraction count and extraction time increased sistemic infection temporarily.Also in clinical evaluation of each parameters among all the patients according to the laboratory test results, it is observed that in comparison of drawn blood results in the 1st and 3rd day before and after tooth extraction, values were increased, decreased or stayed the same. However, the values were decided as they were not at the pathological limits owing to the fact that there were no pathological state among all the patients.In postoperative infection follow-up period, CRP and ESR parameters were found more precise than the others (UK, NS, PCT).Although the results taken do not show very distinctive differences, it is confirmed that the results can be showed by numerical and concrete datas.Tooth extraction procedures must be done in patients with HBsAg as well as in patients without any systemic diseases, and also the specific methods of protection from hepatitis, should be applied.