Düzce ilinde erişkinlerde hepatit B ve hepatit C seroprevalansı
Seroprevalances of hepatitis B and hepatitis C in adults in Düzce
  1. Tez No: 236260
  2. Yazar: SELMA ÇAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: HBsAg, anti-HBs, anti-HCV, erişkinler, Düzce, HBsAg, anti-HBs, anti-HCV, adults, Düzce
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş ve Amaç: Hepatit B ve hepatit C dünyada yaygın olarak görülen enfeksiyon hastalıklarındandır. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre Türkiye'de hepatit B taşıyıcılığı ortalama %2-7 arasında olup, ülkemiz orta derecede endemik ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye'de normal popülasyonda HCV prevalansının %0-2.1 aralığında olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada, Düzce ilinde HBsAg, anti-HBs ve anti-HCV sıklığının araştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışma örneklemi küme tipi örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Deneklerden elde edilen serum örnekleri Equipar HBsAg (membrane bazlı immunodiagnostik test), Equipar HBsAb ve Equipar antiHCV (kromatografik immunoassay test) rapid testler kullanılarak çalışılmıştır. Çalışmaya 18 ve üstü yaş grubundan 667 (%50.5)'si kadın, 654 (%49.5)'ü erkek toplam 1321 kişi alınmıştır. Katılımcıların yaş ortalamaları 41.9 ± 15.7 olarak belirlenmiştir. Deneklere demografik özellikler ve risk faktörlerine yönelik çeşitli soruları içeren bir anket uygulanmıştır.Bulgular: Düzce ilinde HBsAg taşıyıcılığı %4.8 bulunmuştur. Bu oran kadınlarda %4.3, erkeklerde %5.4 olarak saptanmış ve iki grup arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır (P>0.05). HBsAg taşıyıcılığı kırsal bölgede yaşayan kişilerde %5.3, kentsel bölgede yaşayan grupta %4.5 bulunmuştur. Bu iki grup arasında da anlamlı fark saptanmamıştır (P>0.05). Diş tedavisi yaptıran kişilerin 21 (%8.9)'inde HBsAg pozitifliği saptanmıştır. Bu grupta saptanan HBsAg pozitiflik oranı diş tedavisi yaptırmayan gruba (%4.0) göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (P:0.002). Benzer şekilde hepatit B'li biriyle aynı evde yaşama öyküsü olan kişilerde HBsAg pozitiflik oranı (%11.5), böyle bir hikayesi olamayan kişilerde saptanan HBsAg pozitiflik oranından (%4.6) anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (P:0.036). Deprem sırasında Düzce'de yaşamak, deprem sonrası prefabrik konutlarda oturmak ve diğer bazı risk faktörlerinin HBsAg taşıyıcılığı için bir risk oluşturmadığı tespit edilmiştir. Taranan popülasyonda anti-HBs pozitiflik oranı %9.4 bulunmuş ve anti-HBs pozitifliği saptanan kişilerin %17.7'sinin hepatit B aşısı yaptırdığı belirlenmiştir. Bölgemizde anti-HCV sıklığı %0.7 (9/1321) bulunmuştur. Anti-HCV pozitifliği saptanan kişilerin 6 (%0.9)'sı kadın, 3 (%0.5)'ü erkekti. Kadın ve erkekler arasında anti-HCV pozitiflik oranları açısından anlamlı fark saptanmamıştır (P>0.05). Anti-HCV pozitifliği saptanan kişilerin %0.4 (2/547)'ü kırsal, %0.9 (7/774)'u kentsel bölgelerde yaşayan kişilerden oluşuyordu. Anti-HCV pozitifliğine göre yerleşim bölgeleri arasında da anlamlı fark izlenmemiştir (P>0.05).Sonuç: Düzce ilinde saptanan HBsAg ve anti-HCV sıklığı, ülkemizde yapılan diğer çalışmaların sonuçlarıyla benzerlik göstermekte, anti-HBs oranının düşük olduğu görülmektedir. Bölgemizde geniş kapsamlı tarama çalışmalarıyla risk gruplarının belirlenmesi ve aktif immunizasyon yoluyla duyarlı kişilerin bağışık hale getirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Background/Aim: Hepatitis B and hepatitis C are common infectious diseases throughout the world. According to the World Health Organization report hepatitis B carriage in Turkey is between 2-7% and our country includes in moderate endemicity countries. HCV prevelance in normal population is 0.2-1% in Turkey. In this study we aimed to find out the frequency of HBsAg, antiHBs, and HCV in Düzce.Methods: Sample of study was determined with cluster type exemplification method. Samples of serum obtained from test subjects were studied with using Equipar HBsAg (membrane based immunodiagnostic test), Equipar HBsAb and Equipar anti-HCV (chromatographic immunoassay test) rapid tests. 1321 people were included in this study consisting of 667 women (50.5%) and 654 men (49.5%) who were 18 years or older. The mean age of the participants was 41.9 ± 15.7. A questionnaire involving questions about demographic makings and risk factors was applied.Results: HBsAg carriage was found 4.8% in Düzce. This proportion was detected 4.3% in men and 5.4% in women and difference between two groups was not found significant (P>0.05). HBsAg carriage was found 5.3% in rural area and 4.5% in urban. Significant statistical difference was not found between this two group either (P>0.05). HBsAg positivity was detected 21 (8.9%) of dental visit. HBsAg positivity was found statistically higher in dental visit group than who do not take dental visit (4.0%) (P: 0.002). Similarly, HBsAg positivity in people live within the same home with hepatitis B carrier (11.5%) was found statisticaly higher than who do not have similar history (4.6%) (P: 0.036). Living in Düzce during earthquake, staying in prefabricated house after earthquake and the other risk factors were not found risky for HBsAg carriage in Düzce. Anti-HBs positivity was found 9.4% in screening group and established that 17.7% of them was vaccinated with hepatitis B vaccine before. Anti-HCV seroprevalence in our region was found 0.7% (9/1321). Among anti-HCV positive persons, 6 (0.9%) of them were female and 3 (0.5%) of them were male. In terms of anti-HCV positivity rations, significant difference was not determined between females and males (P>0.05). Among anti-HCV positive persons, 0.4% (2/547) and 0.9% (7/774) were live in rural and urban areas respectively. Significant difference was not observed in living areas among anti-HCV positivity (P>0.05).Conclusion: HBsAg and anti-HCV seroprevalence in Düzce was similar with other study results from our country, and low ratio of anti-HBs was appeared. Identifying risk groups with large screening studies in our region and making nonimmune persons immun with vaccination was essential.