İdrar inkontinanslı çocuklarda ve ailelerinde yaşam kalitesi ve PinQ'nun Türk çocuklarındaki geçerliliği çalışması
Validity of PinQ in Turkish children and quality of life in children with urinary incontinence and parents
- Tez No: 282548
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK ÖZUNAN AKİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nephrology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yaşam kalitesi, idrar inkontinansı, PinQ, Quality of life, urinary incontinence, PinQ
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: İdrar inkontinansı beş yaşın üzerindeki çocuklarda gündüz ve/veya gece aralıklarlaoluşan idrar kaçırma davranışıdır ve çocukluk çağının sık rastlanan sorunlarından biridir. İdrarinkontinansı okul çağındaki çocuklarda sıktır. İdrar inkontinansı, hem çocuğu hem de aileyipsikolojik ve sosyal açıdan etkileyen, çocuk ve ona bakım veren ebeveynde yaşam kalitesidüşüklüğüne neden olabilen bir çocuk sağlığı sorunudur. İdrar inkontinanslı çocuklarda yaşamkalitesini değerlendiren az sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmada: 1: PinQ'nun (Çocuklardaidrar inkontinansına özgü yaşam kalitesi ölçeği) Türk çocuklarında geçerliliği vegüvenilirliğinin değerlendirilmesi; 2: İdrar inkontinanslı çocuklarda ve 3: İdrar inkontinanslıçocuklara bakım veren ebeveynlerde yaşam kalitesi ve yaşam kalitesine etki edecek faktörleraraştırılmıştır.Gereç ve yöntem: Yaşları 5-17 arasında olan idrar inkontinanslı (non organik) 94 hasta (58'ierkek, 36'sı kız) ve kontrol grubu olarakta sağlıklı 30 çocuk (14'ü erkek, 16'sı kız) çalışmayaalındı. PinQ ölçeği ve Proxy (vekil) ölçeğin İngilizce versiyonu Türkçeye çevrildi. İdrarinkontinanslı çocukların 0.ay, 3. ay ve 6. ay takiplerinde PinQ ve KINDL, ebeveynlerine PinQProxy ve WHOQOL ölçekleri ile yaşam kaliteleri değerlendirildi. PinQ ölçeğinin geçerlilik vegüvenilirliği araştırıldı. Ayrıca hastalara İBSS (işeme bozuklukları semptom skoru)uygulanarak hastalık ağırlığının yaşam kalitesine etkisi ve PinQ'nun hastalık şiddetineduyarlılığı araştırıldı.Bulgular: PinQ Türkçe versiyonu ortalama toplam skorları 0., 3. ve 6. ay izlemler içinsırasıyla: erkek hastalarda 34 , 18,7 ve 15,3; kız hastalarda ise 31, 21,1 ve 18,6 olarakhesaplanmıştır. Ölçeğin iç tutarlılığı Cronbach alfa değerleri dışsal boyutta 0. ay uygulamasıiçin 0,50, 3. ay 0,75 ve 6. ay 0,85, içsel boyut Cronbach alfa değeri 0. ay uygulaması için0,76, 3. ay 0,80 ve 6. ay 0,95 saptandı. Çocuk ölçek ve Proxy ölçek skorları arasındakorelasyon mevcuttu. Ölçek skorlarının IBSS skor değişimine yüksek düzeyde duyarlı olduğu(ölçüt geçerliliği) görüldü. Yaş, cinsiyet, inkontinans tipi ile PinQ Türkçe versiyonunda ilişkisaptanmadı. KINDL ölçeği ile de özellikle özsaygı boyutunda olmak üzere inkontinanslıçocuklarda kontrol grubunda göre yaşam kalitesinin etkilendiği görüldü. Yaşamkalitelerindeki etkilenmenin değerlendirilmesinde PinQ ve KINDL'ın uyumlu olduğugözlendi. Ebeveynlerin yaşam kalitelerinde farklılık saptanmadı.Sonuç: PinQ, çocuklarda idrar inkontinansına özgü yaşam kalitesi ölçeğin Türkçe versiyonugüvenilir ve kullanılabilir bir ölçektir. İdrar inkontinanslı çocukların yaşam kaliteleri hastalıkşiddetinden etkilenerek azalmaktadır. İdrar inkontinansının çocuklar üzerinde en çok etkiliolduğu alan ?özsaygı? alanıdır. Gündüz inkontinanslı çocukların yaşam kaliteleri geceinkontinanslılara göre daha olumsuz etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Urinary incontinence is a behaviour of daytime and/or nighttime urinary leakage inchildren older than five years and it is frequent problem of childhood. Urinary incontinence isa child health problem that affect both the child and the family in psychological and socialaspect and that leads to a decrease in quality of life of the child and his caregiver. There arefew studies that evaluate quality of life in children with urinary incontinence. This studyinvestigated; 1. validity and reliability of PinQ (Pediatric Continence Specific Quality of lifeMeasurement); 2. quality of life in children with urinary incontinence and parents caring forchildren with urinary incontinence; and 3. the factors that minfluence this quality of life.Material and Methods: The study included 94 children (58 male, 36 female) with urinaryincontinence and healthy 30 children as the control group aged 5-17 years. PinQ questionnaireand the proxy questionnaire was adapted into Turkish. PinQ and KINDL were applied to thechildren with urinary incontinence at 0. month, 3. month and 6. month while PinQ Proxy andWHOQOL questionnaires were applied to the parents. Validity and reliability of the PinQquestionnaire was evaluated. Moreover, IBSS (dysfunctıonal voiding and incontinencescoring system) was applied to the patients to evaluate for the influence of disease severity onquality of life and the sensitivity of PinQ to disease severity.Results: Mean total scores of the Turksih version of PinQ for 0., 3. and 6. month follow upswere calculated as: 34 , 18,7 and 15,3 in boys and 31, 21,1 and 18,6 in girls respectively.Cronbach alpha values for the internal consistency of the questionaire were 0,50 for 0.month, 0,75 for 3. month and 0,85 for 6. month in the external dimension while they were0,76 for 0. month, 0,80 for 3. month and 0,95 for 6. month in the internal dimension. Therewas correlation between child and proxy questionnaire scores. Questionnaire scores werehighly sensitive to the changes in IBSS scores (criterion validity). PinQ Turkish version wasnot significantly related with age, gender and incontinence type. With the KINDLquestionnaire, it was demonstrated that quality of life is sifnificantly impaired in children withincontinence compared to the control cases especially in the self esteem domain. Evaluationthe impact on quality of life revealed that PinQ and KINDL were correlated. No significantdifference was detected between parents of disease and control groups.Conclusion: The Turkish version of the Pediatric İncontinence Questionaire is a valid andreliable measure to assess health related quality of life child with urinary incontinence.Quality of life of children with urinary inconctinence decreases under the influence of diseaseseverity. The domain that is most severily influenced by urinary incontinence in children is?self esteem?. Quality of life is more adversely influenced in children with daytime urinaryincontinence compared to the ones with nightime incontinence.