Gebze ve Dilovası'nın (Kocaeli) hidrojeolojik incelenmesi
Hydrogeological investigation of Gebze and Dilovasi (Kocaeli)
  1. Tez No: 282583
  2. Yazar: NURİYE SEVAL KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. MURAT ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gebze, Dilovası, hidrojeoloji, akifer, Gebze, Dilovası, hydrogeology, aquifer, water
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışma İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Anabilim Dalı Uygulamalı Jeoloji programında Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanmıştır.?nceleme alanı Kocaeli Yarımadası?nın güneyinde Gebze ve Dilovası?nda yer almaktadır. İnceleme alanı ve çevresinin 1/100.000 ölçekli jeoloji haritası hazırlanmıştır. Bölgede yüzeylenen birimler Paleozoyik, Permo-Triyas, Üst Kretase-Orta Eosen, Geç Oligosen-Erken Miyosen, Pliyosen ve Kuvaterner yaşlı sedimenter kayalar, Permiyen, Permo-Triyas ve Üst Kretase yaşlı magmatik-volkanik kayalardır.Çalışma alanı 2 havzaya ayrılmıştır. 1. Havza Gebze-Çayırova Havzası, 2. Havza ise Gebze-Dil Deresi Havzası?dır. Bölgedeki en uzun dere Dil Deresi?dir. Uzunluğu 17 km?dir. Bağ Deresi ve Çayırova Deresi diğer önemli derelerdir. Çayırova Deresi ve Dil Deresi?nden su örneği alınmıştır.inceleme alanında gözlenen birimlerin litolojilerine göre hidrojeolojik özellikleri belirlenmiştir. Buna göre birimler; geçirimsiz, yarı geçirimli, geçirimli ve karstik olarak değerlendirilmiş ve bölgenin hidrojeoloji haritası yapılmıştır.İnceleme alanında yüzeyden alınan statik su değerleri ölçülerek yeraltısuyu seviyesi haritası yapılmıştır. Yeraltısuyu akım yönü 1. Havza?da batıya doğrudur. 2. Havzada ise güneydoğuya doğrudur.Gebze ve Dilovası yerleşim merkezi ve çevresi için meteorolojik verilere göre su bilançosu hazırlanmıştır. 1. Havzanın yeraltısuyu rezervi 7.6x107m3/yıl, 2. Havzanın yeraltısuyu rezervi 1.4x108 m3/yıl olarak hesaplanmıştır.Gebze ve Dilovası yerleşim yeri ve çevresinde bulunan sondaj kuyuları açıldıkları zamanda yapılan kimyasal analiz sonuçlarına göre sular Durov diyagram, Wilcox diyagramı, ABD tuzluluk diyagramı, Piper diyagram, Schoeller diyagramları ile kimyasal olarak sulama, içme ve kullanma amaçlarına göre sınıflamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was submitted to the Graduate School of Natural and Applied Science of Istanbul Unıversity in Partial fullfillment of the requirements for the master thesis in Geological Engineering Department.The study area has been located in Gebze and Dilovası at Kocaeli Peninsula. Geological map of 1/100.000 scale were prepared. At the study Area the sedimentary rocks of Paleozoic, Permo-Triassic, Late Cretaceous-Middle Eocene, Late Oligocene-Early Miocene, Pliocene and Quaternerary ages and the igneous-volcanic rocks of Permian, Permo-Triassic and Late Cretaceous ages are exposed.The study area has been separated two basin. First basin is Gebze-Cayırova. And second basin is Gebze-Dil River. Dil River is the longest river in the basin. It is 17 kilometers. The other important rivers are Bag River and Cayırova River. The water sample is obtained from Dil River and Cayırova River.Hydrogeological properties of the units which is observed in the study area is determined. According to the results, units are evaluated as impermeable, semi?permeable, permeable and karstic, hydrogeological map of the area has been drawn.In the study area, statical water level was measured and groundwater level map has been drawn. In the first basin groundwater direction is to West. Second basin groundwater direction is to Southeast. Hydrogeology parameter of aquifer is explained. According to the meteorologic data, the underground water potential was measured approximately for, first basin, 7.6x107m3/year and second basin, 1.4x108 m3/year from the research findings.According to the chemical analysis results of Durov, Wilcox, USA salinity lab., Piper and Schoeller diagram has been used and classified. For the Gebze and Dilovası city center and its surrounding area.