Büyükçekmece Gölü havzasında arazi kullanma sorunları
Land use problems in Buyukçekmece Lake watershed
- Tez No: 282838
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL ŞENGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Havza Amenajmanı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
?Büyükçekmece Gölü Havzasında Arazi Kullanma Sorunları? konulu bu çalışmanın amacı Büyükçekmece Gölü Havzasında bitki, toprak ve su kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla arazi kullanımından kaynaklanan sorunların ortaya konulması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi olarak belirlenmiştir.?Büyükçekmece Gölü Havzası İstanbul iline su sağlayan 8 önemli havzadan biridir. Havza, içerisinde bulundurduğu yerleşim yerleri (Büyükçekmece ?Çatalca ?Silivri ilçeleri) itibari ile İstanbul kenti içerisinde nüfus ve sanayi alanlarının artışının en yoğun yaşandığı yerlerin başında gelmektedir. Havzada hızlı, denetimsiz ve düzensiz kentleşme olgusu insanların arazi üzerindeki baskılarının artmasına neden olmuştur. Ayrıca Havza Yönetimi ile ilgili kurumların elinde bir model ve onu denetleyecek kriterler zinciri bulunmadığı için koruma ?kullanma dengesinin ölçümü de yapılamamaktadır.Toplam alanı 63.165 ha. olan havzanın, arazi kabiliyet sınıflamasına göre % 72.2 sinin tarımsal amaçla kullanılmaya uygun I-II-III-IV sınıf arazilerden meydana geldiği ve bu alanların toplamının 45.598 hektar olduğu görülmektedir. Güncel arazi kullanımına göre ise havzada tarımsal amaçla kullanılan alanların toplamı 44.036 hektardır. Diğer taraftan güncel arazi kullanımı verilerine göre havzanın toplam alanının % 9.2 sinin (5.761,63 ha. ) yerleşim alanları ile kaplı olduğu görülmektedir. Havza üzerinde arazi kullanımında en büyük çarpıklık , konut,ticaret, ve sanayi gibi yerleşim alanlarının büyük oranda II. ve III. Sınıf tarım alanları üzerine yayılmış olması sorunudur.Ülkemizdeki yanlış arazi kullanımı ile ilgili çarpıklıklara karşılık Büyükçekmece Gölü havzasında en önemli sorun tarımsal kaynaklı kirlenmedir. İstanbul'a içme suyu sağlayan Büyükçekmece havzasında tarımsal kirlenme öncelikle kontrol altına alınmalıdır.Bu nedenlerle havzadaki kaynaklardan optimal bir şekilde ve korumacı bir yaklaşımla yararlanmayı esas alan bir planlamanın özellikle tarımsal faaliyeti kontrol altına alacak şekilde yapılması ve havza içerisinde yer alan su kaynaklarının su verimi ve kalitesini uzun vadede artırmaya yönelik çalışmalara ağırlık verilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Main objective of this study titled ?Land Use Problems In Buyukçekmece Lake Watershed? was to determine land use problems and measures that should be taken in order to conserve vegation, soil and water resources in the watershed.Büyükçekmece watershed is one of the important watersheds providing fresh water for Istanbul.Also, the watershed is one of the most populated areas in Istanbul. Due to intensive and poor ?organized urbanization, human impact on the lands has incraesed in the watershed.On the other hand, there is not a proper watershed management model to evaluate the balance between land use and conservationStudy watershed covers an area of 63.165 ha and 45.598 ha of it is composed of land capabilitiy classes of I-IV that suitable for agriculture. Based on actual land use data. Areas of the land used for cultivation and settlement are 44.036 and 5.761,63 ha,respectively. Main land use problem in the watershed is misues of arable land for residency. Compared to land use problems experienced in the other parts of Turkey, agricultural based pollution is the main problem in the watershed and water pollution should be taken under control in the watershed that is one of the main water resources for Istanbul.Therefore, a watershed management plan should be developed focusing on mostly water quality and quantity in the watershed in order to utilize natural resources in the watershed at optimal level.
Benzer Tezler
- Kentsel dereler ve peyzaj onarımı: İstanbul Büyükçekmece örneği
Urban streams and landscape restoration: The case of İstanbul Büyükçekmece
ESRA TEKELİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Peyzaj Mimarlığıİstanbul Teknik ÜniversitesiPeyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. FATMA AYÇİM TÜRER BAŞKAYA
PROF. DR. GÖKSEL DEMİR
- Hidrolojik proses modelleri ile havza şebeke modelleri entegrasyonu: Darlık havzası örneği
Integration of hydrological process models with watershed network models: Darlik creek case study
MEHMET KALFAZADE
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Çevre Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiÇevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ALPASLAN EKDAL
- Determination and assessment of pollution which affects Buyukcekmece lake and its watershed
Büyükçekmece gölü ve havzasına etki eden kirlilik kaynaklarının tespiti ve izlenmesi
ESRA GENÇ İLHAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2009
Çevre MühendisliğiFatih ÜniversitesiÇevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. GÖKÇE TEZCANLI GÜYER
- Aktif uzaktan algılama verileri ve CBS destekli hidrolojik model kullanılarak Büyükçekmece havzasının incelenmesi
Investigation of Buyukcekmece water basin by using active remote sensing data and GIS-supported hydrologic model
MEHMET ZEKİ İMAMOĞLU
Doktora
Türkçe
2017
Jeodezi ve Fotogrametriİstanbul Teknik ÜniversitesiGeomatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ELİF SERTEL
- Kent çeperinde gelişen yerleşim alanlarının kırsal peyzaja etkileri: İstanbul Büyükçekmece Karaağaç Mahallesi örneği
The effects of rural landscape of the settlement areas developing in city fringe: case study of Istanbul Büyükçekmece Karaağaç neighborhood
AYŞE BERNA BİLGİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Peyzaj MimarlığıTekirdağ Namık Kemal ÜniversitesiPeyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ASLI KORKUT