Çelik yapılardaki bulonlu birleşimlerin davranışları ile ilgili araştırmaların incelenmesi
Analysis of researches on the behaviour of bolted connections in steel structures
- Tez No: 282887
- Danışmanlar: PROF. DR. EŞREF ÜNLÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bulon, bulonlu birleşim, çelik yapılarda birleşim araçları, deformasyon, Bolt, bolted connection, connection members on steel structures, deformation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Yüksek lisans tezi olarak yapılan bu çalışmada çelik yapılarda bulonlu birleşimlerdeki yük dağılımları incelenmiştir. Bu incelemede literatür taraması yapılmıştır ve literatürde önemli bulunan bazı araştırmalar incelenmiştir.İlk olarak çelik yapıların tarihsel gelişimi hakkında genel bilgiler verilmiştir. Yapı malzemesi olarak çeliğin yapısı incelenmiştir. Çelik malzemenin yapıda kullanılmasının avantaj ve dezavantajları üzerinde durulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise çelik yapılarda kullanılan birleşim araçları hakkında genel bilgiler verilmiştir.Dördüncü bölümde bulonlu birleşimlerdeki hesap esasları hakkında bilgiler verilmiştir. Bulonlu birleşimlerin kayma gerilmesi, çekme gerilmesi ve moment etkisi altındaki davranışları ile ilgili formüller verilmiştir. Bulonlu birleşimlerdeki konstrüktif esaslar belirtilmiştir.Beşinci bölümde bulonlu birleşimlerde yük dağılımı, deformasyon oluşumu, birleşim davranışları üzerine literatürde önemli bulunan çalışmalar açıklanmıştır. İncelenen araştırmalardaki yapılan çalışmalar ve sonuçları genel çerçevede anlatılmıştır. Önemli görülen bazı araştırmalar daha detaylı açıklanmıştır.Son olarak da, bu çalışmada elde edilen sonuçlara dayanarak değerlendirmeler yapılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study as a master thesis, distribution of forces on bolts on bolted connections at the steel structures is studied. In this review some of the articles in the literature search was conducted and analyzed in the literature.First, general information is given about the historical development of steel structures. Steel was investigated as a construction material. It has been focused on the advantages and disadvantages of the use of steel structure of the material. In the third part of the thesis, general information about the connection members of steel structures are given.In the fourth part of the thesis, information about calculation principles of bolted connections are given. Formulas related to behaviour of the bolted connections under shear stress, tensile stress and moment are given. Constructive principles at the bolted connections are stated.In the fifth part of the thesis, important studies with the subject of distribution of forces at the bolted connections, the formation of deformation, behaviour of connection in the literature are described. General framework is described and the results of the studies reviewed in the articles. Some of the important articles in this respect are described in more detail.Finally, based on the results of this study, assessments and recommendations are made.