Kumaşın bazı strüktür özelliklerinin yapışkan birleşmelerinin sağlamlığına etkilerinin araştırılması
The study on the effects of some structural charateristics of fabric on the adhesive stability
  1. Tez No: 282983
  2. Yazar: EMİNE UZUNDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZIM PASAYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapışkanlı birleşme, Tela, Fiksaj, Delaminasyon mukavemeti, Design-Expert analizi, Yapay Sinir Ağları, Adhesive bonding, Interlining, Fixation, Delamination resistance, Design- Expert Analysis, Artificial Neural Networks
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Yapıştırma teknolojisi giysi üretiminde uygulanan önemli gelişmelerden biridir. Bu teknolojinin uygulanması üretim kalitesinin yükseltilmesine, enerji, malzeme ve işçilik masraflarının düşürülmesine ve maliyetlerin azaltılmasına olanak sağlamaktadır. Termoplastik malzemelerin kullanılması ile yapıştırma teknolojisi daha yaygın bir duruma gelmiş bulunmaktadır. Giysi üretiminde kullanılan farklı malzemelerin çeşitli kombinasyonlarından yüksek dayanıklılığa ve güvenirliğe sahip birleşmelerin elde edilebilmesi yönünde birçok araştırmalar yapılmış olsa da, kumaşların lif ve iplikle bağlı özelliklerinin yapıştırma sonuçlarını nasıl etkilediği bilinmemektedir. Bu çalışmada paltoluk ve takım elbiselik yünlü ve yarı yünlü kumaşların parametrelerinden; kumaş sıklığının, kumaş ipliklerinin kalınlığının, büküm miktarının, kumaşın karışım oranının, kumaş ipliklerinden liflerin ortalama mukavemetinin, kumaş yüzeyinden liflerin pull-out (çekilme/koparılma) mukavemetinin, kumaşın örgü tiplerinin yapışkan birleşmelerinin sağlamlığına etkileri araştırılmıştır.Çalışmada deneysel araştırmalar da yer almaktadır. Bu araştırmalarda çok faktörlü deneysel tasarım yöntemlerinden ve yapay sinir ağlarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Adhesive bonding technology is one of the most important developments in textile manufacturing. Performing this technology provides high quality of manufature, lower prices of energy, material and labour along with lower costs. With the use of thermoplastic materials, adhesive bonding technology has been more common. Even though numerous researches are performed on creating new formations of high quality in resistance and stability from different combinations of the materials used in textile manufacturing, it is still unknown how fabric features related to fiber and thread affect the result of adhesive bonding. In this study, the effects of fabric frequency, thread thickness, winding amount, mixture rate in fabric, average resistance of fiber and thread, surface fiber pull-out resistance and texture type on the adhesion stability are investigated on wooled and half wooled coating and suiting parameters.Experimental researches are included in the study. Multi-factoral experimental design techniques and artificial neural networks are used in these experimental researches.