PVD kaplanmış HOTVAR sıcak iş takım çeliğinin kuru ve abrasiv takviyeli yağlı şartlarda aşınma davranışlarının incelenmesi
An investigation of wear behaviour of PVD coated HOTVAR dry and oilled conditions tool steel
- Tez No: 282984
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EYYUP GERÇEKCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: HOTVAR, PVD, Aşınma, PVD, HOTVAR, Wear
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
PVD (Fiziksel Buhar Biriktirme) yöntemi özellikle çeliklere uygulanan, yaygın kullanımlı yüzey sertleştirme yöntemidir. Kesici takımlarda, cerrahi aletlerde, gıda ve dekoratif amaçlı kullanılmaktadır. Bu çalışmada HOTVAR sıcak iş takım çeliğinin kuru ve abrasiv takviyeli yağlı olmak üzere iki ayrı şartta 1,79, 5.15, 8.70, 18.18, 22.22 kayma oranlarında 100 N, 125 N, 150N, 175N' luk ağırlık kuvveti etkisi altındaki aşınma davranışları incelenmiş; kayma yoluna bağlı olarak ağırlık kayıpları grafikleri ve aşınma sonucu malzeme kaybı bilgisi elde edilmiştir. Bu deneyler için 2' nci Ana Bakım Merkez Komutanlığında hazırlanan HOTVAR çeliği numuneleri, Assab Korkmaz Çelik Tic.ve San.A.Ş' de ısıl işleme tabi tutulmuş; ısıl işlem gören numuneler Barlok Metal ve Yüzey İşlem San. Tic. Ltd. Şti firmasında PVD kaplanmıştır. Aşınma testleri Erciyes Üniversitesi Malzeme laboratuarında gerçekleştirilmiştir.Sonuç olarak; kuru koşullarda değişen yük ve kayma oranlarında aşınma kayıplarında artış gözlenmiştir. Abrasiv takviyeli yağlı koşullarda değişen yük ve kayma oranlarında ise başlangıçta aşınma kayıpları yüksek iken yük ve kayma oranları arttıkça azalma eğilimi göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Physical vapor deposition method is a widespread surface hardening method which is especially applied to steels. In this study, the depreciation behaviour of HOTVAR hot work tool steel is investigated in two different conditions which are dry and abrasive reinforced oiled at 1.79, 5.15, 8.70, 18.18, 22.22 sliding ratios and under 100 N, 125 N, 150N, 175 N force of gravity effect; depending on the sliding way, the weight loss graphics and the loss of material as a result of corrosion data are obtained. For these experiments, the HOTVAR steel samples which are prepared at 2. ABMK are subjected to thermal processing at ASSAB Co.The thermal processed samples are coated with PVD at BARLOK Metal Co. . Corrosion tests are made in material laboratory of Erciyes University.Consequently,increase in abrassion loss is observed in changing weight and sliding ratio under dry conditions.in the case of changing weight and sliding ratios under abrasive reinforced oiled conditions, while abrassion loss is high at the beginning, a roll-off rate is observed as the weight and sliding ratios are increased.