Metakaolin ve silis dumanı içeren harç karışımlarının özellikleri
Properties of mortars containing metakaolin and silica fume
- Tez No: 283001
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKAN KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metakaolin, Silis Dumanı, Harç, Dayanım, Yüksek Sıcaklık, Metakaolin, Silica Fume, Mortar, Strength, High Temperature
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, metakaolin ve silis dumanı içeren harçların özellikleri araştırılmıştır. Tüm karışımlar için kum-bağlayıcı ve su-bağlayıcı malzeme oranları sırasıyla 3,0 ve 0,5 seçilmiştir. Metakaolin ve silis dumanının çimento yerine ikame oranları %5, %10, %15, %20 ve %25 olmuştur. Harç numuneleri üzerinde kıvam, birim ağırlık, su emme ve boşluk oranı, eğilme dayanımı, basınç dayanımı ve yüksek sıcaklığa karşı dayanıklılık deneyleri gerçekleştirilmiştir.Metakaolinin silis dumanına göre harçların kıvamını daha olumlu etkilediği gözlenmiştir. Metakaolin ve silis dumanı harçların su emme, boşluk oranı ve basınç dayanımlarını olumlu etkilemiştir. Genel olarak metakaolin ve silis dumanının yüksek sıcaklığa karşı dayanıklılıkta bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Yüksek sıcaklık sonrası tekrar havada kür edilen harçların dayanımları düşerken tekrar suda kür edilen harçların dayanımlarının ise arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, properties of mortars containing metakaolin and silica fume were investigated. The sand-binder and water-binder materials ratios were 3,0 and 0,50 for all mixtures, respectively. Metakaolin and silica fume replacement ratios were 5%, 10%, 15%, 20% and 25%. Test were performed for mortar properties flow workability, unit weight, water absorption, porosity, flexural strength, compressive strength and resistance of high temperatures.It has been observed that metakaolin affected the flow workability of mortars more positively than silica fume. Metakaolin and silica positively affected the properties of water absorption, porosity and compressive strength of mortars. In general, metakaolin and silica fume were observed to have no effects on the high temperature resistance. The mortars? strength which was re-cured in the air after high temperature decreased but on the other hand the strength of mortar re-cured in the water increased.