Esnek üretim hattının optimum tasarımı ve otomasyonu
Optimum design and automation of flexible manufacturing line
- Tez No: 283002
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ SU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Esnek Üretim Sistemi, Optimum tasarım, Üretim / Montaj Hattı, Montaj Planlama, Otomasyon
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Teorisi ve Dinamiği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Baza üretimi yapılan bir fabrikada baza kasası hazırlığı önemli bir prosestir.Sistem tamamen operatör esaslı ve emek yoğun bir şekilde sürdürülmektedir. Otomasyon olmadığı için istenmeyen bazı kalite hataları da operatöre bağlı bir şekilde oluşabilmektedir. Mobilya baza kasası üretim hattının operatör etkili olmasından dolayı, üretim standardizasyon kalitesinde bazı dezavantajlar vardır. Bu dezavantajlar şu şekilde verilebilir;1.Proses için gereken eleman ihtiyacı fazladır.2.Gereksiz kullanılan malzeme israfı fazladır.3.Kalitesizlik maliyeti fazladır.Bu sebeplerden dolayı, mobilya üretim tesisleri için, bir otomasyon üretim hattının kurulması gereksinimi doğmuştur.Mevcut sistem tamamen operatör esaslı, 6 istasyon ve 12 operatörden oluşmaktadır. Bununla birlikte, işlem zamanı çok uzundur. Bir PLC denetim organı esaslı esnek imalat sistemi tasarlanarak bu tip problemlerin giderilmesi sağlanacaktır. Tasarlanacak ve üretimi düşünülen sistem bir istasyondan oluşup, 4 adet vidalama ünitesi ve 4 adet zımba tabancası gibi temel elemanlardan oluşmuştur. Bu sistemle işlem zamanı % 30 oranında azaltılarak, operatör sayısı 3 kademede 7 `den 2'ye düşürülerek, sonuçta kalite düzeyinde de artış sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to operators effects on the furniture baza frame manufacturing line; the standardazition of the production quality has some disadvanteges. These disadvanteges can be outlined in the following; production cycle time is long and not on the straight line scriwing on the corners of frame.The operator carries the frame. For that reasons, ıt is necessary to design an optimum automation of flexible manufacturing line in the furniture factory.The current line includes 6 stations and 12 operators. Furthermore, the process cycle is very long. A PLC based flexible manufacturing automation sistem will be designed to overcome such problems. The proposed system will be consisted of 1 station three types of conveyors, 4 pheumatic screwing units, 4 punch guns. After using this system the cyle time of process will be reduced 30%, number of operators will be decreased from 7 to 2 operators.Finally, Standard quality will be supplied with the proposed system.Kewwords: Flexible manufacturing system; Optimum design; Manufacturing / Assembly line, Assembly planning, Automation.