Kara yolu çalışmalarının çevresel etkilerinin değerlendirilmesi ve alınması gereken önlemler
Assessing of environmental impacts of road construction and precautions to be taken
- Tez No: 283459
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGEHAN NAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Etki, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), Doğal Çevre, Gürültü Flora-Fauna, Karayolu, Sosyal Çevre, Environmental Impact, EIA (Environmental Impact Assessment), Natural Environment, Noise Flora-Fauna, Highway, Social Environment
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmada, yeni bir karayolu yapımının planlama ve güzergah seçiminden başlanarak trafiğe açılmasına değin geçtiği aşamalardan bahsedilerek, bu aşamalarda hangi parametrelerin etkili olduğuna değinilmiştir. Yapım aşamasından itibaren işletme aşamasına kadar drenaj işleri, yolun alt ve üst yapı işleri (yolun kaplanması ) de dahil yapılan birçok çalışmayla birlikte ayrıca, karayolu yol yapımında malzeme ihtiyacının karşılandığı malzeme ocaklarının (özellikle taş ocaklarının) işletilmesi esnasında, çevreye olabilecek etkiler, doğal çevre (arazi kullanımı, hava, su.vb), atıklar ve son zamanlarda sıkça gündeme gelen gürültü, sosyal çevre üzerine etkiler, tarihi ve kültürel yapılar ve flora ve fauna üzerine etkiler çerçevesinde incelenmiş ve çevreye olabilecek etkileri değerlendirilmiştir.Çalışmada, yol projecisini hazırlayan mühendislerin hazırlayacakları projelerinde güzergahın önemi ve gelecekte belli bir zamanda karayolunu kullanması beklenen trafik sayısını ve cinsi gibi dikkate alınan ana unsurların yanında çevre unsurlarına da dikkate alınması ile hazırladıkları yol projeleri rı projeler ileride yaşanması muhtemel çevre sorunlarının boyutlarının azaltılmasında ve çevre sorunlarının çözümünde yardımcı olacağından çevre konusunda bilinçli olmaları gerekmektedir. Bu nedenle karayolu çalışmalarının olası çevresel etkilerinin tanımlanarak en az seviyeye indirilmesinin çalışmaya başlamadan önce yapılacak bir Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) çalışması ile önceden tahmin edilebileceği görülmüştür.Ayrıca, söz konusu çalışmada, belirlenen olası çevresel etkilerin önlenmesi konusunda yürürlülükte olan mevzuatlar (kanun, yönetmelik, tamim, genelge vb) çerçevesinde alınabilecek önlemlere değinilmiş ve bu önlemlerin günümüz şartlarında karayolları çalışmalarında uygulama yapılan kısımları hakkında örnekler verilmiştir. Özellikle bölünmüş yol yapım çalışmalarının yoğunlaşması ile birlikte artan birçok şikayetinde yapım çalışmalarının tamamlanması ile azalacağı ancak, yolun işletmeye açılması ile birlikte yoğun araç trafiği nedeniyle, gürültü ve hava kirliliği şikayetlerinin yerleşim yerleri içerisinden geçen yollar nedeniyle gündeme geldiği ve bu konu ile ilgili alınacak önlemlerin yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde alınması gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, phases starting from planning and route selection to opening to traffic of new highway construction have been mentioned and the parameters that are effective in each phase have been explained. The possible environmental impacts of drainage works, from the construction phase to operational phase, many works including road infrastructure and superstructure (covering of the road), together with operation of material quarries used in road construction (especially stone quarries) have been examined and the impact of results to environment has been evaluated in the framework of natural environment ( land use, air, water etc.), waste and recently popular issues such as noise, impact on social environment, cultural and historic structures, flora and fauna.In the study, it is required that engineers who prepared road projects should be aware of environment in order to minimize and find solutions to potential environmental problems in the future by taking into account environmental issues together with main parameters such as importance of route, expected traffic load and traffic type during the preparation of road projects. Due to these reasons, it has been observed that possible environmental impacts of road works can be defined and minimized by conducting an Environmental Impact Assessment (EIA) study prior to start of road works.In addition, the measures that can be taken for the prevention of potential environmental impacts within the framework of the existing regulations (laws, regulations, circular, notices, etc.) have been mentioned and some examples have been given for relevant parts of present-day applications in road works.It has been observed that the complaints that especially arised from increasing divided- road works would be diminished by the completion of these roads, but, with the operation of these roads and intense vehicle traffic, complaints have been raised for noise and air pollution as a result of roads passing through residential areas, and it has been observed that relevant measures should be taken in cooperation with local authorities in order to cope with these issue.