Mevlana Müzesi'nde oluşan hasar nedenlerinin araştırılması ve uygun temel güçlendirme sisteminin seçilmesi
The research of the reason of the damage on the Mevlana Museum and choosing the suitable system of the strengthening its? foundation
  1. Tez No: 283460
  2. Yazar: OSMAN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gödene Taşı, Mevlana Müzesi, SAP 2000, Sille Taşı, Temel İyileştirme, Üretek Zemin Islahı, Gödene Stone, Mevlana Museum, Sap 2000, Sille Stone, Strengthning Foundations, Uretek Soil İmprovement
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma ile Mevlana müzesinde oluşan hasarlar ve nedenleri araştırılmış , alınacak önlemler belirlenmiştir.Bu amaçla müzede taşıyıcı duvar ve kubbelerde kullanılan yapı malzemelerinin fiziksel ve mukavemet özellikleri belirlenmiştir. Müzenin taşıyıcı sistemini oluşturan yapı taşlarının ve tuğlalarının mukavemet olarak yeterli olduğu görülmüştür . Müzenin oturduğu zeminin jeolojik ve geoteknik yapısını belirlemek amacıyla müze çevresinde 5 noktada zemin sondajı ve SPT yapılmış , zemin örnekleri üzerinde laboratuar çalışmaları yapılmıştır . Müze temellerinin oturduğu zeminin üst kısımlarda dolgu , alt kısımlarda ise killi çakıllı kumlu bir zemin olduğu görülmüştür . Müzede oluşan hasar nedenlerini belirlemek ve taşıyıcı sistemi tahkik etmek amacıyla müze SAP 2000 de modellenmiş ve çözülmüştür . Çözümde müze ile ilgili yapılan rölöve çalışmaları kullanılmıştır . Bu çözüm ile taşıyıcı sistemde oluşan gerilmeler değerlendirilmiş , müzede oluşan çatlaklarla karşılaştırılmıştır.Bulunan sonuçların uyumlu olduğu görülmüştür . Müze temellerinde farklı oturmaya bağlı oturmalar ve oturmaya bağlı duvar ve kemerlerde çatlamalar meydana gelmektedir. Temel iyileştirme yöntemi olarak jetgrout yöntemi uygun bir yöntemdir . Fakat müzenin özelliği gereği bu yöntem kullanılamamaktadır . Bunun yerine müze fonksiyonunu sürdürürken , etrafa fazla zarar vermeyen Üretek zemin iyileştirme yöntemi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
İn this tesis the damages and the reasons are researched of the Mevlana Museum and the precautions are mentioned. For this reason the physical conditions and the resistance specifications of the construction materials are determined for the carrier walls and domes.The constraction materials for carrier system and bricks has enough resistance .The SPT , Soil explorations and laboratory operations are done on the soil samples which are taken from five points around from museum to identify the geological and geotechnical structure which the museum soil based on.The soil which the museum is based on is sealent on top side and down side is clayed , gritty and arenaceous. The museum is analysed and modelled in SAP2000 to identify the reasons of damages and research the carrier system. Building survey works for museum is used in the solution .With these results the tensions are evaluated and compared with the fractures in the museum. The identified results are seen harmonious. There are fractures on the cinctures and walls because of the different settlements to the soil. The main rehabilitation method ? Jetgrout method is accepted as suitable method. But it can?t be used because of the specifications of the museum. So by this reason Uretek ?Soil improvement method is recommended instead of Jetground method which can be applicable while the function of the museum goes on and less harmful for the environment .