Çemenin (Trigonella foenum graecum L.) farklı bitki sıklıklarının tane ve ot verimi üzerine etkisi
Effects of different sowing densities on forage and seed yield of fenugreek (Trigonella foenum graecum L.)
  1. Tez No: 283482
  2. Yazar: YASEMİN BORAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çemen, protein verimi, tane verimi, yeşil ot verimi, Fenugreek, green forage yield, protein yield, seed yield
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu araştırma, 2009 Nisan ? Ağustos ayları arasında Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü deneme tarlasında, kuru şartlarda yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, uygulanan 4 farklı sıra aralığından (15,25,35,45 cm) hangisinin bitkinin yetiştirilmesinde uygun olduğunu tespit etmektir. Bu amaçla, tesadüf blokları deneme deseninde, 3 tekerrürlü olarak iki deneme kurulmuştur. Birinci denemede bitkinin yeşil ot verimi, ikinci denemede tane verimi tespit edilmiştir.Yeşil ot verim denemesinden elde edilen ortalama değerler sırasıyla; bitki boyu 36.58 cm, sap çapı 2.73 mm, yeşil ot verimi 937.46 kg/da, kuru ot verimi 313.23 kg/da, kuru otundaki protein verimi 51.77 kg/da' dır.Tane verim denemesinden elde edilen değerler sırasıyla; bitki boyu 37.23 cm, sap çapı 2.83 mm, tohum protein verimi 82.54 kg/da, ilk meyve yüksekliği 13.91 cm, bitkide meyve sayısı 7.56 adet/bitki, meyvede tohum sayısı 10.91 adet/bitki, tohum verimi 275.32 kg/da, bin tane ağırlığı 19.72 g, ana dal sayısı 2.82 adet/bitki' dir.Sonuç olarak yeşil ot ve tane verim denemelerinden elde edilen değerler dikkate alındığında, bitkinin yeşil ot üretiminde 35 cm sıra aralığının, tohum üretiminde ise 45 cm sıra aralığının kullanılması uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in the farm of Ankara Central Research Institute of Arable Crops in dry conditions between April to August in 2010. The aim of the research is to find out which would be suitable of fenugreek plants in four different row spacings (15,25,35,45 cm).The research was conducted in the randomized blocks design. One was for the production of green forage yield, and second was for the production of seed yield.The values which were obtained from the production of green forage yield is as follows; plant height 36.58, stem diameter 2.73 mm, green forage yield: 937.46 kg/da, hay yield 313.23 kg/da, protein yield in hay 51.77 kg/da.The values which were obtained from the production of seed yield is as follows; plant height 37.23 cm, stem diameter 2.83 mm, protein yield in seed 82.54 kg/da, height of the first pot 13.91 cm, pot number 7.56 per plant, seed yield 275.32 kg/da, seed number 10.91 per pot, branch number 2.82 per plant, 1000-seed weight 19.72 g.Consequently, when the values obtained from the production of green plants and seeds were considered, it was found out that it would be best if it was planted 35 cm intermittent for green plant production and 45 cm intermittent for seed production.